Trine Torp, SF Foto: Keld Navntoft / Scanpix

SF vil kopiere Helsingørs model for psykologhjælp

I Helsingør er det gratis for unge at gå til psykolog, og bør det også være i resten af resten af landet. Sådan lyder et nyt forslag fra SF.

SF folketingspolitiker Trine Torp fra Frederiksværk har længe kigget med midsundelige øjne mod Helsingør kommune i den modsatte side af Nordsjælland.  

I Helsingør er det gratis for unge mellem 15 og 24 år at komme til psykolog, og sådan er det ikke i andre kommuner i Nordsjælland - men det bør der laves om på, siger SF. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Læs også Özlem Cekic forlader SF: Partiet er blevet for højredrejet

I et udspil fra partiet vil man gøre psykologhjælp til de unge gratis i hele landet, hvilket længe har været en sag for partiet. På landsplan er det lykkedes for 21 kommuner, men er altså fortsat en mangelvare i hovedstadsområdet.

Hvis de kan få en tidligere hjælp, når de oplever psykiske problemer, kan vi undgå, at de får behov for mere intensiv og omfattende hjælp og undgå at deres problemer får sociale konsekvenser.

Trine Torp, Psykiatri- & socialordfører, SF

- Lige nu ser vi en eksplosiv vækst i antallet af psykiske sundhedsproblemer - ikke mindst hos de unge. Hvis de kan få en tidligere hjælp, når de oplever psykiske problemer, kan vi undgå, at de får behov for mere intensiv og omfattende hjælp og undgå at deres problemer får sociale konsekvenser, siger Trine Torp, psykiatri- og
socialordfører, SF, til Frederiksborg Amts Avis.

Med forslaget ønsker SF, at ordningen bliver landsdækkende, så det ikke er ens addresse, der skal afgøre, om man kan få den hjælp, man har brug for - gratis.

Pengene skal findes ved at topbeskatte renteindtæger på lige fod med arbejdsindtæger. Forslaget med gratis psykologhjælp til unge forventes at koste omkring 50. mio. kroner årligt. Det er endnu ikke fast besluttet af fremlægge forslaget, før man har forhørt sig nærmere om opbakningen til det. 

Læs også Enhedslisten kræver ministersvar til Godhavnsdrengene

- Vi har luftet ideen og arbejder på at finde flertal for udspillet. Vi har foreslået at finde pengene via aktiebeskatning, og finansieringen kan blive en af de ting, som vi skal diskutere med andre partier. Men det er vores udspil, som vi er klar til at forhandle om, siger Trine Torp.

Udspillet kommer få dage inden SFs landsmøde i Odense. Her er både uligheden i den mentale behandling og ulighed generelt på dagsordenen.