Foto: Søren Bidstrup / Scanpix

SF i København vil give 50.000 kr. til langtidsledige

Giv langtidsledige 50.000 kroner som de selv kan råde over, lyder et forslag fra SF i København. Venstre tror ikke på idéen.

SF i København vil have et forsøg, hvor langtidsledige på kontanthjælp får 50.000 kr., som de selv kan råde over. Penge skal bruges til noget, der bringer dem tættere på et job. Det skriver Avisen.dk.

- Vi må tage nogle utraditionelle metoder i brug for at få de folk, som har været længe i systemet eller helt er opgivet, tilbage på arbejdsmarkedet, siger Sisse Marie Welling, der er borgmesterkandidat for SF i København, til Avisen.dk.

Forsøget bliver dog ikke til virkelighed med støtte fra Venstre. 

Læs også Virksomheder: København er for dårlig til at skaffe ledige

- Jeg frygter, det er penge ud af vinduet og et smart forsøg på at kapre stemmer fra langstidsledige, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der er spidskandidat fra Venstre.

I hovedstaden er der cirka 1.700 kontanthjælpsmodtagere, der er erklæret jobparate, men alligevel har været arbejdsløse i mere end et år. Det er langtidsledige fra den gruppe, SF vil have til at deltage i forsøget.

- Det er vigtigt at involvere dem, der har være ledige i lang tid, i at finde løsninger. Pengene kan bruges på uddannelse eller på at fjerne tatoveringer, hvis man har fået ansigtstatoveringer, der gør det svært at få et arbejde. Eller det kan være at åbne sin egen forretning, som kræver nogle penge. Nogle kan også have behov for nye tænder. 

Læs også Borgmestre til minister: Giv flygtninge og ledige kørekort

SF skeler mod Aarhus, hvor et lignende forsøg er i gang. 100 kontanthjælpmodtagere har fået 50.000 kr. Det er betalt af Veluxfonden.

Sisse Marie Welling ser også for sig, at forsøget i København kommer til at foregå med penge fra fonde. For kommunen kan ikke, som reglerne er i dag, give penge uden at stille modkrav til kontanthjælpsmodtagere. Derfor vil antallet også afhænge af, hvad der kan skaffes af penge.

Cecilie Lonning-Skovgaard tror ikke på, at det hjælper noget at give 50.000 kroner, som langtidsledige selv kan bestemme over. 

Læs også Kun hver femte på kontanthjælp er jobparat i København

- Vi har mange langtidsledige, som ikke selv tager ansvar for at komme i job. Og jeg har svært ved at se, hvorfor de pludselig skulle blive mere motiverede ved at få penge i hånden, siger hun.

Hvis det skal penge på bordet, skal det ifølge Venstre-kandidaten gøres på en anden måde.

- Hvis man vendte den om og sagde, at nu skal du selv finde et job, og hvis du finder et, så udløser det en kommunal bonus på 50.000. Så ville det give mere mening. Men jeg har svært ved at se strukturen i at give penge på forhånd, siger hun. 

Læs også Københavnsk medhold om førtidspension: 'Et skalkeskjul'