Pia Olsen Dyhr og Özlem Cekic. Foto: Scanpix

SF-formand: Cekic var langt fra partilinjen

SF-formand Pia Olsen Dyhr er ikke overrasket over Özlem Cekic' farvel til partiet.

Når SF holder landsmøde, så har det flere gange været med det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic i en central rolle.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at Özlem Cekic og jeg har stået et stykke fra hinanden

Pia Olsen Dyhr, SF-formand

Gang på gang har hun personificeret frustrationer i SF-baglandet. Og hun har haft gennemslagskraften til at få uenighederne helt frem i medierne og dermed lagt pres på de skiftende SF-formænd.

Men torsdag meddelte Özlem Cekic, at hun forlader partiet i protest mod den "højredrejning", som SF efter Cekic' mening har taget i udlændingepolitikken.

Læs også Özlem Cekic forlader SF: Partiet er blevet for højredrejet

To dage senere giver Cekic' sidste smæk med døren stadig genlyd på SF's landsmøde i Odense.

Her beklagede SF-formand Pia Olsen Dyhr, at partitoppen ikke havde gjort sit forarbejde godt nok, før man støttede regeringens forslag om en nødbremse for asylansøgere.

Torsdag valgte SF dog at trække støtten til forslaget i sin nuværende form, fordi nødbremsen også vil omfatte børn, der kommer alene til Danmark for at søge asyl.

Det var SF'erne på Christiansborg bare ikke klar over, da de i første omgang støttede forslaget, lyder forklaringen fra SF-toppen.

Özlem Cekic mener på sin side, at partitoppen kun trækker i land, fordi de er blevet mødt med kritik fra baglandet få dage før landsmødet. SF har mistet sit moralske kompas, lød det i den sidste opsang fra Cekic.

Til det siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau:

- Jeg er ked af det, hver gang nogen melder sig ud af SF. Men

. Blandt andet på spørgsmålet om social kontrol og integrationen i Danmark. Så det var på den måde ikke en overraskelse for mig.

Er det en lettelse, at hun forlader partiet?

- Det er aldrig en lettelse, når tidligere medlemmer af vores folketingsgruppe melder sig ud af partiet. Men hvis hun synes, at SF er et andet sted end der, hvor hun vil have SF skal være, så synes jeg, det er rimeligt nok. Og så ønsker jeg hende god vind, siger Pia Olsen Dyhr.

Özlem Cekic var medlem af Folketinget for SF fra 2007 til 2015.