05:18

Rystende sag om sexkrænkelser i Nordsjælland. En 59-årig mand fra Farum har gennem flere år dagligt chattet med mere end 100 piger og drenge. Video: Scanpix

Sex-krænker fra Nordsjælland hærger: Børn blandt de 100 ofre

En 59-årig mand har lokket mere end 100 ofre til at sende ham nøgenbilleder eller onanere for ham via videochat. Det er en af de største groomingsager Nordsjællands Politi har oplevet.

En 59-årig mand fra Farum i Nordsjælland  har gennem forskellige chatsider på internettet lokket mere end 100 ofre til at sende ham nøgenbilleder eller onanere for ham via videochat. 

Langt størstedelen af ofrene er mindreårige, oplyser politikommissærHenrik Gunst, leder ved personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry. 

- Det yngste offer er otte år, mens det ældste er 62 år, siger Henrik Gunst og tilføjer:

- Det er både mænd og kvinder, drenge og piger der har været udsat for det. 

Læs også Anklage: 64-årig mand fra Ishøj søgte drenge til sex og vold

Fakta om 'grooming'

Grooming er en gradvis proces, hvor krænkeren påvirker sit offer til at overskride sine egne grænser. Det sker ikke kun gennem sociale medier, men krænkeren har lettere ved at virke troværdig, når groomingen sker online, da offeret ikke kan se krænkerens alder, kropssprog, mimik mv. Kontakten på nettet betyder også, at det ikke virker helt så farligt for barnet gradvist at overskride sine grænser, fx ved at begynde med at sende billeder af sig selv i undertøj for til sidst at sende nøgenbilleder.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Sagerne er udelukkende sket på internettet via forskellige chatsider, hvor den 59-årige mand har givet sig ud for at være andre personer.

- Ofte har han udgivet sig for at være jævnaldrende med den han chattede med. På den måde har han fået opbygget et tillidsforhold til dem, siger Henrik Gunst.

Efter han har fået opbygget et tillidsforhold til ofrene, har manden bedt dem tage tøjet af og i flere tilfælde fået dem til at foretage seksuelle handlinger. Den 59-årige har optaget disse handlinger uden, at de forurettede var klar over det og dermed også uden at have fået samtykke til optagelserne.

Herudover har manden i nogle tilfælde delt optagelserne med andre, der har interesse for børnepornografisk materiale.

Efterforskningen begyndte i 2014 og politiet har blandt andet gennemgået mere end 100.000 chatkorrespondancer, der har vist,  at den 59-årige mand gennem mange år dagligt har chattet med piger og drenge via sociale medier.

- Det er én af de mest omfattende sager, som jeg har set, siger politikommissær Henrik Gunst. 

Der er i alt identificeret 104 forurettede i sagen. I de tilfælde, hvor Nordsjællands Politi har kunne identificere de forurettede personer er sagerne oversendt til videre efterforskning i de aktuelle politikredse. Der er herudover 29 forurettede som politiet ikke har formået at identificere.

Den 59-årige har erkendt størstedelen af forholdene, mens andre forhold er delvist erkendt. Sagen skal nu berammes til behandling i retten. 

Læs også 49-årig skal i fængsel for 25 år gammel forbrydelse

Tal med jeres børn

Politikommissæren opfordrer alle forældre til at tage en ekstra snak med sine børn om adfærden på internettet.  

- Sagen understreger, hvor vigtigt det er, at forældre hjælper deres børn til sikker adfærd på de sociale medier, siger Henrik Gunst. 

Læs også Ung kvinde alvorligt kvæstet i hængekøje