Seruminstitut: Kebab-bakterie kan være meget farlig

Bakterien kan i værste tilfælde angribe nyrerne og forårsage nyresvigt, siger seniorforsker fra SSI.

Hos Statens Serum Institut tager man fundet af e-coli-bakterien VTEC 0157 meget alvorligt, da det kan ende i dødsfald, hvis man bliver smittet med bakterien. Det fortæller seniorforsker ved Statens Serum Institut Steen Ethelberg onsdag til Ritzau.

- I mange tilfælde får patienten kun diarré, og så er det ikke så slemt. Men nogen kan også få kraftigere og blodig diarré, og derved får de det også dårligere.

- Netop med denne bakterie er vi på vagt over for, fordi fem procent får en ekstra tilstand kaldet hæmolytisk uræmisk syndrom, som er karakteriseret ved, at nyrerne kan blive angrebet, og man kan få nyresvigt. Det kan i værste tilfælde være dødeligt.

- Det, vi specielt ikke kan lide ved denne infektion, er, at den mest rammer børn. Det gør det hele ekstra ubehageligt, og derfor er den i top af de bakterier, vi holder øje med, når det handler om fødevarebårne infektioner, siger Steen Ethelberg.

Onsdag har Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut offentliggjort, at man har fundet den alvorlige bakterie hos fire patienter, mens tre andre har været under mistanke. Alle unge mennesker overvejende i 20'erne.

Det menes, at bakterien kan spores tilbage til mad serveret på forskellige kebabrestauranter i både Aarhus og København.

Alle syv tilfælde af sygdommen stammer tilbage fra november- og december-måned sidste år, og alle patienter er efterfølgende blevet raskmeldt.

Steen Ethelberg vil dog ikke afvise, at der kan opstå flere tilfælde, hvor VTEC-bakterien er indblandet.

- Hvis der stadig er noget af det her kød i omløb på forskellige restauranter, og det ikke bliver ordentligt varmebehandlet, så kan vi risikere, at der kommer flere patienter.

- Vi holder dog øje med situationen inde hos Statens Serum Institut, for at se om der kommer flere prøver ind, men det kan også sagtens være, at vi ikke ser flere tilfælde, siger Steen Ethelberg.

Steen Ethelberg forventer ikke, at sagen udvikler sig yderligere, og han påpeger samtidig, at antallet af smittede i dette tilfælde har været lille.

Nu er det så op til Fødevarestyrelsen at finde kilden til udbruddet af den farlige bakterie.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik