Seruminstitut frygtede farligt sygdomsudbrud: Nu er smittekilden fundet

I marts måned jagtede Statens Serum Institut smittekilden til et sygdomsudbrud af en farlig tarmbakterie. Nu er årsagen fundet.

I marts måned blev mindst 20 personer ramt af en farlig tarmbakterie, som gav både voldsom mavepine, generel utilpashed, feber og diarré. Ifølge Statens Serum Institut var der tale om 11 kvinder og ni mænd i alderen 2 til 74 år.

Omkring 13 af de smittede var bosat på Sjælland.

Sagen var den, at det hurtigt kunne påvises, at maveondet ikke var et hvilket som helst maveonde.

Det var den farlige tarmbakterie yersinia enterocolitica, som i værste tilfælde kan give varige mén, efter man er blevet smittet med den.

Mellem 10 og 15 procent oplever senfølger i form af længerevarende hævelse og ømhed af forskellige led – nogle gange ledsaget af hududslæt.

Frisk spinat årsag til sygdomsudbrud

Nu er smittekilden fundet. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

- Vi er meget glade for, at vi har kunnet pege på en smittekilde. Selvom udbruddet er overstået, kan vi bruge denne viden til at forebygge, at det sker igen, lyder det fra Luise Müller, som er epidemiolog på SSI.

Efter dybdegående interviews med patienterne blev myndighederne involveret og satte en undersøgelse i gang.

Her blev også raske kontrolpersoner spurgt, hvad de havde spist. Undersøgelsen viste, at patienterne i langt højere grad end kontrolpersonerne havde spist frisk spinat, som dermed anses for at være smittekilden.

- Det er også en god anledning til at huske forbrugerne på, at bladgrønt altid skal vaskes grundigt, inden man spiser det, siger Luise Müller.

Frisk spinat.
Frisk spinat.
Foto: Kai-Uwe Von Hacht / Panthermedia / Ritzau Scanpix

Udbrud i Sverige samtidig

I samme periode var der også et tilsvarende udbrud i Sverige med den samme yersiniabakterietype. Her blev 37 patienter registreret.

”SSI samarbejder også med de svenske myndigheder, og undersøgelserne tyder på, at der kan være tale om den samme smittekilde i begge lande”, skriver instituttet.

Den friske spinat stammer fra Netto og en supermarkedskæde i Sverige. Ifølge SSI drejer det sig sandsynligvis om udenlandsk, frisk spinat solgt i marts måned. Spinaten er ikke længere på markedet.

Udbruddet blev efterforsket i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen samt de svenske myndigheder.

Statens Serum Institut oplyser desuden, at man ikke skal frygte at blive smittet med tarmbakterien, hvis man har spist frisk spinat i marts måned.

"Hvis man ikke har haft symptomer foreneligt med yersiniainfektion eller har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal man ikke foretage sig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan man henvende sig til egen læge", skriver instituttet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik