Sensationelt: Sjælden fisk fotograferet i Øresund

En historisk begivenhed udspillede sig i Øresund for få dage siden.

For første gang siden 1960´erne er en tunfisk blevet fotograferet i Øresund. 

Det oplyser Øresundsakvariet ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det var de to lystfiskere og naturelskere Jesper Fohrmann og Tom Secher fra Nordsjælland, der fangede den springende tun på kamera mellem Gilleleje og Hornbæk i mandags den 5. september.

Fotoet af den første springende tun i Øresund siden 60´erne udløste en gevinst på 1000 kroner til de to lystfiskere.
Fotoet af den første springende tun i Øresund siden 60´erne udløste en gevinst på 1000 kroner til de to lystfiskere.
Foto: Jesper Forhmann/Tom Secher

 

quote Det er en drøm, som jeg har haft siden barn, hvor min morfar berettede om sit tunfiskeri i Øresund. At se dem i vores eget hav er en helt enestående og livsforandrende oplevelse.

Jesper Fohrmann, lystfisker.

- Ikke længe før Hornbæk så vi store plask – vi sejlede til stedet og så til vores begejstring – to styk 200 kilos fisk skyde op ret foran båden blot få meter fra os. Selvsagt var vi fuldstændig ovenud lykkelige. Det er en drøm som jeg har haft siden barn, hvor min morfar berettede om sit tunfiskeri i Øresund . At se dem i vores eget hav er en helt enestående og livsforandrende oplevelse, siger Jesper Fohrmann, som sammen med Tom Secher har fisket tun flere steder på kloden.  

Jesper Fohrmann beretter videre:

- Vi så i de næste timer + 50 fisk ved overfladen med voldsomme plask – frit springende ud af vandet. Det var enestående, og fiskene var fra 100-300 kilo, fortæller han.

Epokegørende begivenhed

Ifølge Jens Peder Jeppesen, der er marinebiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet under Biologisk Institut, er der tale om epokegørende begivenhed.    

- At den Atlantiske tun er sikkert tilbage i Øresund skyldes, at tunen er i stor vækst i Nordatlanten. I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i blandet andet Middelhavet og dette har forårsaget, at de store tun er i stor vækst, og der er grund til tro, at bestanden fortsat vil stige, hvis restriktionerne fortsætter, siger Jens Peder Jeppesen. 

En epokegørende og livsforandrende begivenhed. Sådan betegner biologer og lystfiskere tilbagekomsten af den atlantiske tun i Øresund

Hos museet spår man, at tunens tilbagevenden til de danske farevande kan betyde en stor vækst i turisterhvervet fremadrettet og kan få sportsfiskere fra hele verden til at valfarte til Øresund for at prøve kræfter med tunen. 

Dette vil efter al sandsynlighed kunne foregå efter den såkaldte catch and release-metode, hvor tunfiskene sættes ud igen efter fangsten. Men for nuværende er denne fangstmetode ikke tilladt herhjemme, medmindre man har en helt speciel tilladelse til fangst og mærkning, oplyser Øresundsakvariet.

Tunsafari på Øresund

Men indtil de forskellige styrelser og instanser har fundet ud af, hvordan rammerne omkring et eventuelt fremtidigt sportsfiskeri kan folde sig ud, kan man selv tage ud på Øresund og prøve at spotte de store fisk, fortæller marinebiolog Jens Peder Jeppesen.

Ifølge ham er den bedste sæson for spotning af den store fisk august, september og start oktober, og de bedste spotningstidspunkter er helt stille vejr tidligt morgen og aften.

For de interessererede vil Øresundsakvariets havbiologer næste år i september måned for første gang nogensinde arrangere tunsafari på Øresund. 

- Vi kan ikke garantere, at vi ser de store fisk, men vi kan garantere en fantastisk spændende sejltur, hvor vi fortæller om tunens liv i Øresund på godt og ondt, siger Jens Peder Jeppesen.

Turene bliver udbudt fra marts 2018 på Øresundsakvariets hjemmeside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik