Sensationelle fund: Tre arkæologiske perler fra 2018

Slots- og Kulturstyrelsen fremhæver tre forhistoriske fund fra TV 2 Lorrys område på deres liste over årets ti vigtigste arkæologiske opdagelser.

92 rige grave fra den romerske jernalder, et velbevaret skibsvrag på 18 meter fra 1500-tallet og en kirke med potentialet til at omskrive Københavns historie.

2018 har været et godt år at stikke spaden i jorden. Både på landsplan, men også i TV 2 Lorrys område.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop sat navnene på de ti vigtigste, arkæologiske fund fra året. Her er fund fra Roskilde, Køge og København inkluderet.

- Når vi vurderer dem, så er det vigtigt, at de er velbevarede, og at de har stor udsagnsværdi og kan fortælle os meget om forhistorien, fortæller arkæolog Anne Nørgård Jørgensen fra Slots- og Kulturstyrelsen om kriterierne for at komme på listen.

Rigdom fra Sortehavet til Sjælland

I Vindinge sydøst for Roskilde udgravede ROMU (tidligere Roskilde Museum) i hemmelighed et større antal grave fra romersk jernalder. Det fund har fundet vej til listen.

quote Det ekstraordinære er, at vi på så lille et felt finder så mange nogenlunde samtidige gravpladser - over 200.

Ole Kastholm, arkæolog og overinspektør fra ROMU

92 grave lagt i jorden for over 1700 år siden blev gravet op af jorden i forbindelse med udstykning af jord til nye boliger.

Blot 500 meter derfra havde man tidligere fundet 130 lignende grave.

- Vi bliver ved med at blive overraskede over, hvad der kommer frem i Vindinge. Det er et område, hvor der dukker afsindigt meget historie op fra jorden. Ind i mellem kommer de her meget rige grave op i området, men det er meget sjældent, siger Anne Nørgård Jørgensen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

 
 
Foto: Roskilde Museum

En del af gravene var rigt udstyrede, fortæller arkæolog og overinspektør Ole Kastholm fra ROMU.

- Det ekstraordinære er, at vi på så lille et felt finder så mange nogenlunde samtidige gravpladser - over 200. Det fortæller, at her har levet en del mennesker i den periode, gravpladserne er fra, siger han til TV 2.

Mange af gravene rummede eksotisk glas, perler, dekorerede lerkar, dragtsmykker eller guldringe. Arkæologerne fandt eksempelvis et sjældent bæger af glas, som antagelig kom fra Sortehavet.

 
 
Foto: Roskilde Museum

Og i munden på et skellet fandt man et guldstykke, som arkæologerne tolker som en nordisk charonmønt. Skikken stammer fra Grækenland, hvor de døde fik en mønt med til at betale færgemanden Charon for den sidste rejse til dødsriget.

- Og så har vi fundet ekstremt mange perler, op til 400-500 i en enkelt grav. Dem skal vi have kigget nærmere på for at se, hvor de kommer fra, siger Ole Kastholm.

En parkeringskælder skjulte imponerende skibsvrag

En andet fund grandiost nok til en plads i det fine selskab er det omkring 500 år gamle skibsvrag, der dukkede op af jorden i Køge i forbindelse med udgravningen af en parkeringskælder i juni.

quote Holdet af arkæologer er begejstrede, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser.

Annemette Kjærgaard, museumsinspektør fra Museum Sydøstdanmark

- Vi har ikke mange skibe fra den tid. Fundet er utrolig velbevaret. Vi ved, at vi har over 20.000 skibsvrag i de danske farvande, men det langt fra alle sammen, der er fundet – og særligt ikke på tørre områder, siger Anne Nørgård Jørgensen om fundet.

Skibsvraget med en længde på 18 meter og en bredde på syv meter var ekstraordinært velbevaret.

- Skibet, der er et af de største, klinkbyggede skibe fra den tid i Danmark, er bygget af svært egetømmer, der er meget velbevaret med rester af træ- og jernnagler, kalfatring og tovværk, udtalte museumsinspektør Annemette Kjærgaard fra Museum Sydøstdanmark ved lejligheden.

- Holdet af arkæologer er begejstrede, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser med mange usædvanlige konstruktionsdetaljer.

Skibsvraget blev opdaget i Køge.
Skibsvraget blev opdaget i Køge.
Foto: Museum Sydøstdanmark

Københavns ukendte kirke

Seneste skud på stammen fra TV 2 Lorrys område er den kirke under Rådhuspladsen, der blev bekræftet i en pressemeddelelse den 20. december.

I forbindelse med metrobyggeriet havde man tidligere på året udgravet en række skeletter og begyndelsen på et stendige under Københavns mest centrale plads.

Selvom arkæologerne længe har gravet med en formodning om, at fundet var en gammel kirke, var det først med fundet af resterne fra et klokkestøberi, at tesen om en kirke kunne bekræftes.

- Fundet af klokkestøberiet fortæller os, at vi med sikkerhed har fundet Københavns ældste kirke på området, siger Jane Jark Jensen, der er museumsinspektør ved Københavns Museum, i en pressemeddelelse.

Her ses en del af klokkestøbergruben, der er blevet fundet. Det fund fører nu til, at arkæologer tør konkludere, at en kirke har ligget under Rådhuspladsen.
Her ses en del af klokkestøbergruben, der er blevet fundet. Det fund fører nu til, at arkæologer tør konkludere, at en kirke har ligget under Rådhuspladsen.
Foto: Københavns Kommune

Kirken er ikke hvilken som helst kirke. Ifølge arkæologerne er det byens ældste og første kirke fra et sted mellem år 1000 og 1100.

Og det kan være med til for alvor at omskrive Københavns historie. Indtil for få år siden antog man, at byen blev grundlagt i 1160’erne af biskoppen Absalon på et ubetydeligt fiskeleje.

Her et af de 20 skeletter, der blev fundet ved udgravningen.
Her et af de 20 skeletter, der blev fundet ved udgravningen.
Foto: Københavns Kommune

- Kirken har er jo fra noget før Absalons tid. Så det begynder at blive rigtig sjovt. Det viser helt klart, at vi kender meget mindre til Københavns historie, end vi troede. Så det fund er med til at omskrive historien om København, siger arkæolog Anne Nørgård Jørgensen.

Fundet af kirken under Rådhuspladsen sammen med andre arkæologiske udgravninger gennem de seneste ti år viser dog, at København som by eksisterede i hvert fald 100 år før, Absalon fik tildelt området af kongen.

Sådan ser det ud i den grav, hvor man har fundet tyve skeletter lige ved Rådhuspladsen.

Top ti-listen er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af museernes egne indberetninger af fund i løbet af året, og listen opgør fundene i tilfældig rækkefølge.

Listen skal mest af alt ses som en slags 'året, der gik' inden for arkæologi, og ikke som en prisuddeling.

Disse ti fund er årets vigtigste

  • Sensationelt fund af 92 rige grave fra romersk jernalder i Vindinge. Gjort af ROMU (Roskilde Museum).

  • Velbevaret 18 meter langt skibsvrag fra 1500-tallet i Køge. Gjort af Museum Østdanmark. 

  • Københavns ældste kirkegård opdaget under Rådhuspladsen med 70 velbevarede fund af mænd, kvinder og børn. Gjort af Københavns Museum. 

  • Hellig Odin-kultbygning i Fæsted ved Ribe, fuld af våben og guldstykker ved stolperne. Gjort af Museet på Sønderskov i Brørup.

  • Blotlægning af vejen til Ribes offentlige latriner ud over Ribe Å i senmiddelalderen og renæssancen. Gjort af Sydvestjyske Museer.

  • Museumsfolk opruller en grum historie fra fæstebøndernes tid i Skæring nord for Aarhus. Gjort af Moesgaard Museum, Aarhus.

  • Stormanden Niels Bugges myteomspundne ridderborg er fundet under ruinen af Hald Slot syd for Viborg. Gjort af Viborg Museum. 

  • Gødvad på Silkeborg-egnen var centrum for masseproduktion af jern i middelalderen. Gjort af Museum Silkeborg.

  • Tandaftryk fra Lidsø afslører en bid af Lollands historie. Gjort af Museum Lolland-Falster.

  • Danmarks største droneprojekt afdækker arkæologiske spor. Gjort af Ringkøbing-Skjern Museum og Vardemuseerne.

 

​Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik