Sejt job i 150 meters højde: Gravko piller skorsten ned

Amagerværkets 5.000 ton tunge betonskorsten bliver i disse dage revet ned - fra toppen.

Det er bestemt ikke et job for folk med højdeskræk. Men har man ikke problemer med det, så har gravkoføreren på toppen af Amagerværkets gamle skorsten i øjeblikket verdens bedste job med en helt fantastisk udsigt. 

Den 150 meter høje og 5.000 ton tunge skorsten rives ned i øjeblikket. Og arbejdet foregår fra toppen. Ganske enkelt napper gravkoen bid for bid af og arbjeder sig ned igennem betonen. 

Det er på dette runde stillads at gravkoen arbejder. 
Det er på dette runde stillads at gravkoen arbejder. 
Foto: Hofor

- HOFOR er ved at omstille Amagerværket fra at fyre med kul til bæredygtig biomasse, og i den forbindelse skulle skorstenen alligevel rives ned, fortæller Niels Ravn Pedersen, der er projektchef i HOFOR i en pressemedelelse.

Resterne fra skorstenen skal genbruges til en ringmur omkring et nyt genbrugscenter i Københavns Sydhavn. 

Fakta om projektet

  • HOFOR står for nedrivningen og knusning af de 5000 ton beton fra skorstenen, og ARC er bygherre på genbrugscenteret.
  • Projektet koster 68,8 mio. kr. hvoraf halvdelen finansieres af ARC og halvdelen af Københavns Kommune via Ressource- og Affaldsplan 2018.
  • Genbrugscenteret skal drives af både ARC og Københavns Kommune, hvor ARC står for driften af genbrugspladsen og besøgstjenesten, og Københavns Kommune står for driften af Multihuset med værksteder og andre faciliteter til udvikling af mere direkte genbrug.
  • 3800 ton beton fra skorstenen skal indgå som supplement i den nye beton i genbrugscenteret. Den resterende del af skorstenen med betonstykker på 0-4 mm vil blive brugt som be-lægningsopbygning af stier og veje ved centeret.
  • Tidligere har det kun været muligt at erstatte 20 % af stenmaterialerne i nybyggeri med genbrugsbeton. I det nye genbrugscenter vil genbrugsbetonen udgøre 100 % af stenmaterialerne.
  • Det er første gang i nyere tid, der bygges i denne størrelsesorden i Danmark af gammel beton, og der er som nævnt begrænset erfaring med genanvendelsen til nybyggeri. Kendte eksempler er gangene under Bispebjerg Hospital, der blev bygget i genbrugsbeton i 1909. Herudover blev der i 1990’erne opført et hus i genbrugsbeton i Odense samt et hus i Korsgade i København.

- Derfor passer det generelt godt ind i byens grønne omstilling og arbejdet med at skabe fremtidens bæredygtige byer, at betonen kan genbruges. Vi er flere, der glæder os til at besøge den gamle skorsten i nye former i Sydhavn.

 
 
Foto: Hofor

Siden december har HOFOR været i gang med at afrense malingen af den enorme skorsten på Refshaleøen, og i februar begyndte nedrivning. 

For at spare på transporten igennem byen bliver betonen knust hos HOFOR, før den køres til Sydhavn, og opbygningen af genbrugscenteret starter.

Nedbrydningen af skorstenen forventes færdig i maj.

 
 
Foto: Hofor

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik