Sebastian gik fra 1200 tics i timen til skuespillerdrømme

Nogle unge bliver ramt af alvorlige benspænd i livet, men der er dem, der rejser sig op og forfølger deres drømme på trods. Fem af dem fortæller deres historie i TV 2 Lorrys nye serie På Trods

- Om aftenen blev min mor bedt om at tælle mine tics for at finde ud af, hvor mange jeg havde. Og det kom helt op på 300 tics på et kvarter. Det var jo virkelig voldsomt. I dag kan jeg jo have nul en hel dag.

16-årige Sebastian Sørensen fra Farum har Tourettes Syndrom – en kronisk lidelse, som giver ufrivillige motoriske og verbale tics. 

- Jeg slog ud med armene og så har jeg haft en masse ansigtsgrimasser, hovedkast og rømmen. Jeg havde også en rigtig irriterende fuglelyd eller et skrig, som var rigtig ubehagelig for mig at lave, så hver gang jeg gjorde det, så begyndte jeg at græde.

Og som om det ikke var nok at slås med, så førte Sebastians lidelse også til mobning i skolen.

- Jeg blev jo fremmedgjort, fordi det her var så mærkeligt og jeg gjorde de her mærkelige ting. Folk de blev sure på mig, når jeg gjorde det og skældte mig ud for at gøre det.

quote Jeg havde også en rigtig irriterende fuglelyd.

Sebastian Sørensen

- Hans livskvalitet var simpelthen så forringet i forhold til det sociale og det bare at være i verden, fordi han havde det rigtig dårligt. Han var meget ked af det og følte sig meget ensom, husker hans mor, Gitte Hedegaard.

Derfor jagtede familien en behandling, som kunne mere og andet end de medicinske behandlinger.

Heldigvis fik han hjælp på Gentofte og Herlev Hospital, der har succes med en kognitiv behandlingsform, hvor man undertrykker ticsene i stedet for at give efter.

- Man kan nok beskrive det som, at man ikke har fået vand i flere dage og der så står en kæmpe kande med vand – og du må ikke drikke af den. Det er virkelig ubehageligt, for man vil bare ud med det her, fordi det udløser så meget dopamin, når man gør det – og det hober sig bare op, når man holder det tilbage.

Efter flere års træning har Sebastian fået minimeret sine tics så meget, at han kan fokusere på fremtiden.

En fremtid, som paradoksalt nok kommer til at foregå i rampelyset. Sebastian spiller musik og synger, laver teater og kortfilm. Drømmen er at blive skuespiller.

Se her, hvor voldsomme Sebastians tics var. 

- Efter det begyndte at blive nemmere for mig at holde det tilbage, så blev det endnu en bekræftelse på, at det her er jo vildt og jeg er jo mega sej for at kunne have overvundet det. Det har givet mig så meget lyst til at fortsætte, for folk har sagt; det kan du jo ikke det her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik