Se videoen: Monstertung bro flyttet på rekordtid

På bare to timer lykkedes det at flytte den 480 tons tunge bro på plads i Nivå. Snart skal Kystbanen suse over det monstrøse betonelement.

Kystbanen er lukket hele sommeren. Det er næppe gået nogens næse forbi.

Årsagen er, at Banedanmark kæmper i sommervarmen for at få moderniseret og forbedret den gamle strækning, så der både kan køres hurtigere på skinnerne og transporten på toglinjen kan sikres mange år endnu. 

På en del af strækningen i Nivå, der ligger i Fredensborg Kommune, har en gammel togbro længe været i forfald - men nu er dens dage som jernbanebro talte, og en ny bro pryder nu i stedet ved Møllevej i Nivå.

Siden foråret har arbejdet med den nye bro været undervejs, alt imens Kystbanetoget har suset forbi flere gange i timen. 

Broskub i Nivå

Den nye bro er nemlig blevet støbt ved siden af den eksisterende bro, og det er der en helt særlig grund til, lyder det fra Anton Søndergaard, der er projektleder hos Kystbanen.

- Fordelen, ved at gøre det på denne her måde, det er, at man kan bygge broen ved siden af banen, mens den er i drift. Og så kan man spærre banen i et begrænset tidsrum, hvor man kan skubbe broen ind, siger han til TV 2 Lorry.

Men hvordan flytter man en bro på hele 480 tons? Jo, det sker ved hjælp af såkaldte bakseskinner, og motorer, der skal flytte broen centimeter for centimeter, til den sidder i den rigtige position. 

Banedanmark bruger normalt mellem fem og 12 timer på sådanne 'broskub' - men torsdagens broskub i Nivå blev udført på blot to timer.

Se videoen over artiklen, hvor den tunge bro flyttes.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

fjernbusterminal buskaos bus ingerslevsgade

Udformningen på plads: Sådan skal Københavns nye fjernbusterminal se ud

Tom lufthavn

playKøbenhavns Lufthavn lukker terminalområder: Kan ikke afvise at de skal lukke mere ned

MEtroen kører ikke mandag morgen

Metroen i København kørte ikke mandag morgen

def_thumb,50_percent

playCyklister knaldet på Strøget: Udskrev 200 bøder på få timer

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere