Genialt: Se Vanløse-borgeres smarte skybrudsløsning

I Vanløse har man fundet en smart løsning i tilfælde af kommende skybrud.

I sommeren 2011 ramte et stort skybrud Hovedstadsområdet.

Og hos det almene boligselskab KAB gik afdelingerne Jyllandshuse og Holmehusene i Vanløse ikke ram forbi.

quote Vi havde jo som så mange andre en chokoplevelse efter den 2. juli 2011, hvor vi i nattøj og gummistøvler gik rundt og så, at vores afdeling i alle de år, vi havde boet der, stod helt under vand

Lisa Teruel, formand for Jyllandshuses afdelingsbestyrelse i KAB 

- Vi havde jo som så mange andre en chokoplevelse efter den 2. juli 2011, hvor vi i nattøj og gummistøvler gik rundt og så, at vores afdeling i alle de år, vi havde boet der, stod helt under vand. Vores kældre, fortæller formanden for Jyllandshuses afdelingsbestyrelse, Lisa Teruel.

Men nu gik de til handling. Lisa Teruel fik kontakt til den rådgivende ingeniør Kåre Press-Kristensen.

Via ham fik de stablet et skybrudsprojekt på benene, som ikke alene har fjernet deres problem med oversvømmede kældre. Det har også skabt nogle rekreative åndehuller på steder, hvor de før bare havde asfalt.

Kostede en halv million

Projektet har kostet omkring en million kroner og er betalt af Hovedstadsområdets Forsyningsselskab HOFOR. Der er tale om grønne løsninger, hvor vandet, i stedet for at blive ledt ned i kloaken, bliver ledt til bassinner, hvor det kan stå og sive ned til grundvandet.

Det sparer HOFOR for kostbare udgifter til etablering og vedligeholdning af kloaker.

Over det ene bassin er der lavet en stor terrasse, som er omgivet af piletræer, der også optager en stor del af det vand, der kommer. Og her kan beboerne nu sidde og hygge sig og grille.

21 kvadratmeter bassin

Det andet bassin ligger under et 21 kvadratmeter stort højbed, og det optager vandet fra vaskeriets tag lige ved siden. Noget af vandet når dog ikke så langt. For det bliver opsamlet i en beholder, så det kan bruges, når beboernes højbede skal vandes.

Endelig er der regnvand fra Jyllandshuses store beboelsesejendom. I stedet for at lede det ud i kloaken, ender det på en stor plæne foran ejendommen, hvor også det kan sive ned til grundvandet.

Midt i den lille oase, som nu er blevet skabt, udbryder en af beboerne, Lone Aagaard, spontant:

quote Det er så stort ikke at skulle ned i kælderen, og det hele det er oversvømmet.

Lone Aagaard, beboer 

- Det er så stort ikke at skulle ned i kælderen, og det hele det er oversvømmet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

svømmehaller collage

Se listen - her er skandale-svømmehallerne

Lynetteholm kystlandskab

Lynetteholm ændrer karakter: Her er de nye planer for det enorme projekt

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere