Unik adgang: Se misfostre og tohovede høns i sprit

Det er normalt lukket område og kendt af de færreste, men nu kan du få et indblik i den patologiske samling på Frederiksberg.

00:35

Se billeder længere nede i artiklen.

Fugle med fire ben og tohovede høner i sprit.

Det er ikke hverdagssyn, der gemmer sig i kælderen under Patologisk Afdeling på det tidligere Landbohøjskolen. Og normalt er der ingen adgang for offentligheden. 

Men nu bliver kælderdørene helt unikt smækket op for nysgerrige, som blandt andet kan se nogle af de syge, skadede og deforme dyr, som i tidens løb er blevet obduceret her. 

Det sker torsdag på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab under festivalen Golden Days, som formidler historie og viden rundt omkring i København.

Kyklop Foto: Anne Sørensen - TV 2 Lorry

Et særligt levn fra fortiden 

En tohovedet fugl. Foto: Anne Sørensen

Annika Normann, der er konsevator hos Samlingerne på Frederiksberg Campus, er én af dem, der inviterer publikum ned i den glemte samling af misfostre fra dyreriget.

En ganske særlig samling, som er beskrevet som den største under 2. Verdenskrig, hvor der var hele 12.000 præperater. Siden er den dog skrumpet en del, fordi den fra halvfjerdserne og firserne ikke længere blev brugt i undervisningen, da man gik over til lysbilleder. 

- Derfor lugede man godt ud i samlingen og smed faktisk 90 procent af samlingen ud. Man havde ikke plads til den, og det kræver en del at vedligeholde samlingen, fordi væsken fordamper, fortæller Annika Normann til TV 2 Lorry. 

Heldigvis er der altså stadigvæk dele af fortiden tilbage. Og vækker det din nysgerrighed, så er du bestemt ikke alene. Torsdagens arrangment blev nemlig udsolgt på bare to timer.

Under Kulturnatten er der dog endnu en chance for at opleve samlingen. 

Den patologiske samling

  • Samlingen kan spores tilbage til 1773, hvor Veterinærskolen på Christianshavn blev grundlagt af dyrlægen Peter Christian Abildgaard. 
  • Den er blevet brugt til praktisk undervisning, og materialet bestod af dyr, som blev sendt til obduktion fra Landbohøjskolens klinikker eller af praktiserende dyrlæger. 
  • Afdelingen obducerede og undersøgte også dyr og materiale fra slagterier, levnedsmiddelkontroller med mere. 
  • De ca. 1.200 patologiske præparater, som stadig findes i dag, bliver kun i meget begrænset omfang brugt i undervisningen.
  • Til gengæld kan det fortælle en masse om menneskets sygdomsforståelse og behandling af husdyr gennem tiden. 
Kilde: Den patologiske samling

"Et fårefoster med forkortning af underkæben og mangelfuld udvikling af lemmerne. Lemmerne er korte og løst forbundne med hinanden". Foto: Anne Sørensen - TV 2 Lorry

Dele fra køer. Foto: Anne Sørensen - TV 2 Lorry

En fugl med fire ben.  Foto: Anne Sørensen - TV 2 Lorry

  Foto: Anne Sørensen - TV 2 Lorry

Læs også Ti øjne og blåt blod: Dolkhaler flytter til Amager

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik