Ifølge TV 2 Lorrys valgekspert er det langt fra tilfældigt, hvor mange kandidater kommunerne har på stemmesedlerne. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Se kortet: Så hård er kampen om vælgerne i din kommune

Der er stor forskel på, hvor mange kandidater der flokkes om byrådspladserne rundt om i kommunerne.

Kampen om vælgernes gunst er skudt i gang, og den bliver hårdest i Dragør. Med 88 navne på stemmesedlen og bare 15 pladser i kommunalbestyrelsen, er der 5,9 kandidat for hver plads i kommunalbestyrelsen.

I Ishøj er byrådspladserne noget billigere til salg - her er der bare 2,5 kandidater pr. sæde med 47 kandidater til 19 pladser.

03:11

I Dragør må kandidaterne kæmpe langt hårdere for at komme i kommunalbestyrelsen end i Ishøj. 

Luk video

Du kan se et kort, hvor samtlige kommuner fremgår nederst i artiklen. 

Læs også SE KORTET: Så ung eller gammel er din kommune

Ifølge TV 2 Lorrys valgekspert er det langt fra tilfældigt, hvor mange kandidater kommunerne har på stemmesedlerne.

- Der er grundlæggende to grunde, der forklarer antallet af kandidater. Den ene er, at der er nogle kommuner, hvor folk har mere overskud både økonomisk og socialt. Det gør, der er flere, der kan stille op i kommunalpolitik.

- Den anden er, at der er nogle steder, hvor lokaldemokratiet fungerer bedre end andre. Hvor der er mere gang i den, og folk derfor er mere interesserede i at stille op, siger Martin Vinæs Larsen, der er valgforsker ved Københavns Universitet. 

Læs også Se listen: Her sælger folk hurtigst boligen

Selvom det måske bliver sværere at nå til enighed i debatterne under valgkampen, så ser han det udelukkende som positivt, jo flere kandidater der ønsker at stille op.

Demokrati handler jo grundlæggende om repræsentation. At man kan sende nogen ind i byrådet, som man synes kan repræsentere ens egne interesser. 

Martin Vinæs Larsen, valgforsker ved Københavns Universitet. 

- Demokrati handler jo grundlæggende om repræsentation. At man kan sende nogen ind i byrådet, som man synes kan repræsentere ens egne interesser. Derfor er det vigtigt med mange kandidater, der kæmper om pladserne. Det skaber mere politisk konkurrence, så vælgerne har mere at vælge imellem – flere varer på hylden.

Ved regionsrådsvalget er der i Hovedstaden hele 8,7 kandidater pr. plads, mens seks kandidater kæmper om hvert sæde i Region Sjælland. 

Læs også Se listen: Så stor er arbejdsløsheden i din kommune