Jakob Ravig Jørgensen foran sirene Foto: TV 2 Lorry

Sirene Foto: TV 2 Lorry

1 af 2

Se kortet: Her hyler det i hovedstadsområdet

Onsdag er store hyledag. Og det er det faktisk hvert år, på nøjagtigt samme tidpunkt. På kortet nederst i artiklen kan du se, hvor det hyler nær dig.

Du kender sikkert lyden - men hvis du har glemt, hvorfor sirenerne lyder, kan du læse med her.

Klokken 12.00 i dag hyler sirenerne over det ganske land, og det er der to særlige grunde til.

Læs også Gensyn med manden der elsker sirener

Ifølge Beredskabsstyrelsen handler det om, at man får mulighed for at teste hele systemet med fuld belastning, mens vigtigheden af, at borgerne kan genkende den signifikante lyd og dens betydning.

Og til de, der endnu ikke kender til betydningen af de hylene sirener, er det om at spidse ører klokken 12 i dag - og læse videre her.

De højtlydende sirener er til for at advare mod akutte farer for større menneskemængder. 

Læs også Glasskår i IKEA-mad skar hul i kundes mund

Akutte farer kan være brande, der udvikler farlig røg, ligesom andre store ulykker også kan blive annonceret gennem systemet.

Det første signal er en tone der stiger hurtigt

De mange sirener lyder i et kvarter fra 12.00 til 12.15, oplyser sirene-entutiasten Jonas Ravig Jørgensen til TV 2 Lorry. I det kvarter afprøves to forskellige signaler.

Det første signal er en tone der stiger hurtigt, hvorefter den falder langsomt igen. Signaltypen lyder fire gange og varer i 45 sekunder. Signalet betyder, at man skal forholde sig indendøre og lukke døre, vinduer, ventilationsanlæg og derefter søge information hos medierne.

Det sidste signal betyder "faren er forbi" og er en enslydende tone, der varer i 45 sekunder. Når dette kald lyder, er det igen sikkert at bevæge sig udenfor. 

Læs også Brun alarm: Børne-bæ frustrerer badegæster

Det er politiet, der udsender advarslen gennem systemet, mens Beredskabsstyrelsen driver og vedligeholder dem. De mange sirener har selvstændige strømforsyninger, så selv i tilfælde af store strømsvigt, kan sirenerne fungere.

Sirenevarslet bliver testen en gang om året med lyd - og det er altid den første onsdag i maj, at hylene lyder. Desuden tjekkes systemet hver nat, men der kan ingen høre varslet.

I København findes der 126 sirener, mens der på landsplan er i alt 1076, siger sirene-entutiasten Jonas Ravig Jørgensen.

Hvis du bor i hovedstadsområdet, kan du herunder se, om du er tæt på en sirene, når den lyder klokken 12.00:

Sirener i Hovedstadsområdet Foto: TV 2 Lorry