Se billederne: Sådan bliver naturpark på Amager Fælled

Naturparken på Amager Fælled og Kalvebod Fælled skal have nye hovedindgange og samlingssteder. Torsdag blev vinderne i arkitektkonkurrencen fundet.

Se mange flere billeder i galleriet over artiklen.

Et af de største grønne naturområder i hovedstaden skal gøres mere attraktivt for besøgende.

Naturpark Amager, der er det store ubeboede område på Amager Fælled og Kalvebod Fælled, skal have tre nye hovedindgange og fire samlingssteder for naturoplevelser.

Torsdag aften blev vinderprojektet offentliggjort i arkitektkonkurrencen, hvor fem partnerskaber havde givet deres bud på den 35 kvadratkilometer store naturparks nye faciliteter.

Her faldt valget på Møller & Grønborg med underrådgivere ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning med buddet 'Iscenesættelse af særlige steder i landskabet'.

- Jeg håber, at de nye friluftsfaciliteter kan åbne Naturpark Amager op for endnu flere danskere og give skønne naturoplevelser til både lystfiskere, løbeentusiaster og børnefamilier, siger formand for bedømmelsesudvalget og vicedirektør i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen.

- Jeg er meget begejstret for vinderens måde at holde fast i det unikke ved Naturpark Amager og supplere det med flere muligheder. For eksempel er vi ikke nødt til at vælge mellem udsigtsposter og den skønne horisontlinje, siger hun.

De tre nye hovedindgange skal ligge ved Naturcenter Amager, Asger Jorns Allé og DR Byen, mens de fire samlingssteder - såkaldte blå punkter - placeres langs kysten på forskellige placeringer. De fire blå punkter langs kysten skal være samlingssteder for naturoplevelser og vandaktiviteter som kajak, fiskeri og badning.

Ved de sydlige fugletårn på Kalvebod Fælled placeres en række nye broer, der  rækker ud i vandet og skaber adgang og nye aktivtitetsmuligheder i vandkanten.
Ved de sydlige fugletårn på Kalvebod Fælled placeres en række nye broer, der  rækker ud i vandet og skaber adgang og nye aktivtitetsmuligheder i vandkanten.
Foto: Møller & Grønborg + ADEPT

Det siger borgmestrene om vinderprojektet

Naturpark Amager byder på unikke naturoplevelser i kanten af storbyen. En udvikling af området skal derfor ske på naturens præmisser, så vi respekterer og fastholder grænsen mellem natur og storby men samtidig inviterer flere til at bruge området, siger Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune for Enhedslisten.

 

- Det formår vinderforslaget på fornemmeste vis. Her forsøger hverken nye bygninger eller anlæg at løbe med opmærksomheden men har fokus på at passe ind og gøre området mere tilgængeligt, siger hun.

 

- Fra Dragør Kommune glæder vi os særligt til det blå støttepunkt i syd, altså ved det sydlige fugletårn. Det bliver en fantastisk ny nabo til Kongelundsfortet med platforme, som forbinder vandet og parken langs med diget, udtaler Eik Dahl Bidstrup, borgmester i Dragør Kommune for Venstre.

 

- Besøgende kan fremover benytte flere hovedindgange, som kommer Tårnby og Tårnbys borgere til gode. Det nye genkendelige koncept vil frem over kunne skaleres til sit eget lokale sted, når flere hovedindgange skal på tegnebrættet – også her i Tårnby. De blå støttepunkter bliver en synlig og ny åbning mod vandet. De vil forbedre borgernes og besøgendes direkte adgang til vandet langs Naturparken, siger Tårnby-borgmesteren Allan S. Andersen fra Socialdemokratiet.

Bag konkurrencen står Naturstyrelsen, Københavns Kommune og By & Havn på vegne af partnerskabet bag Naturpark Amager.

Byggeprojektet er støttet af Nordea-fonden med 55 millioner kroner og udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet med 5 millioner kroner. Ud over den løbende drift og udvikling støtter partnerskabet projektet med 37 millioner kroner.

Der skal opføres tre hovedindgange til naturparken samt fire samlingssteder inde i selve parken.
Der skal opføres tre hovedindgange til naturparken samt fire samlingssteder inde i selve parken.
Foto: Møller & Grønborg + ADEPT
Planerne for Naturpark Amager er offentliggjort

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik