Se billederne: Lennart fandt lokalhistorisk skat i høkasse

Et oldebarn til en kendt fotograf fandt en kasse fyldt med billeder af Hillerød fra midten af 1800-tallet. Se byens forvandling herunder.

En almindelig indkøbstur til det lokale supermarked blev startskuddet på en ny bog, der skildrer Hillerød by for mere end 100 år siden.

Det skete, da den historieglade forfatter Lennart Weber modtog et opkald fra et oldebarn af en af byens første fotografer.

Oldebarnet overdrog Lennart Weber en gammel høkasse fuld af billeder, breve og arvestykker fra fotografen Carl Rathsach. Den mere end 100 år gamle kasse skulle vise sig at gemme på lokalhistorisk guld.

Før var der marker foran Frederiksborg Slot som ses i horisonten på billedet. I dag er der bygninger, som skjuler udsigten. Billedet er fra før år 1900, og manden menes at være Carl Rathsach selv. Til venstre ses desuden byens mange små huse, hvor der dengang boede omkring 3.000 indbyggere.
Før var der marker foran Frederiksborg Slot som ses i horisonten på billedet. I dag er der bygninger, som skjuler udsigten. Billedet er fra før år 1900, og manden menes at være Carl Rathsach selv. Til venstre ses desuden byens mange små huse, hvor der dengang boede omkring 3.000 indbyggere.
Foto: Carl Rathsach

- Jeg må indrømme, at jeg har set meget historisk materiale på det Kongelige Bibliotek og mange andre steder, men jeg blev utrolig forbløffet, da jeg så, hvad familien havde gemt, siger Lennart Weber.

De mange dokumenter har nu gjort det muligt for Hillerød-forfatteren at beskrive fotografens liv fra hans fødsel i 1839 til hans død i 1911.  

- Den kombination af hans personlige historie og hans bybilleder gør det pludselig muligt at beskrive Hillerøds fantastiske udviklingshistorie gennem tiden, fortæller han.

Nedbrændt slot gav nyt liv til byen

Carl Rathsach fotograferede både de kongelige, byens familier, gader og de mange virksomheder, der i en periode strømmede til byen. Ifølge forfatteren til bogen, brændte Frederiksborg Slot ned og den daværende kongefamilie flyttede fra byen.

- Det blev startskuddet til en ny fantastisk udvikling hvor stribevis af virksomheder dukker op, fordi de ville være med til at genopbygge slottet. Og det satte gang i hele den her industrielle udvikling, som har gjort Hillerød til det, den er i dag, fortæller den begejstrede forfatter og tilføjer:

- Og alt det får vi pludselig liv i i dag ved at bore i Carl Rathsachs billeder og hans personlige historie.

 
 
Foto: Google maps og Carl Rathsach

Billederne bliver til bog

Lennart Weber håber på, at bogen med de hidtil offentligt ukendte billeder kan give nysgerrige indbyggere bedre forståelse for byens udvikling.

- Byen har en fantastisk historie, som vi skal være stolte af og forsøge at bevare, og de her billeder kan forhåbentlig gøre det lettere for folk at indleve sig i historien, fortæller han.

På tirsdag d. 21. februar bliver bogen, der har fået navnet ’Da kejseren kom til Hillerød’, præsenteret på Hillerød bibliotek fra kl. 16-17.

Om fotografen, der blev kaldt kejseren

  • Levede fra 1839 – 1911
  • Kom til Hillerød få år efter branden på Frederiksborg Slot i 1859
  • Fotograf for kongehuset og Frederiksborgmuseet
  • Pga. Carl Rathsachs rolle som kongelig fotograf fik han tilnavnet ’kejseren’
  • Bestyrelsesmedlem i Industri- og Håndværkerforeningen gennem 30 år (periodevis formand for foreningen)

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik