Schwarzenegger kårer grøn actionhelt

Den muskelsvulmende filmstjerne og eksguvernør i Californien Arnold Schwarzenegger uddeler torsdag aften i Det Kongelige Teater en hæderspris til et britisk firma, der sikrer ren og billig solenergi til fattige mennesker i ulandene.

Prisen uddeles af det danskinspirerede initiativ Sustainia Award, som Schwarzenegger er formand for. Den går til det britiske Azuri Technologies, som har udviklet det såkaldte indigo-system, der leverer billig elektricitet, baseret på solenergi, til lande i den tredje verden.

Teknologien gør det muligt for beboere i områder uden elnet at installere deres egne solcellepaneler. Solcellerne betales ved at købe skrabekort, der giver adgang til strøm fra panelet i en periode - samtidig med, at familien betaler af på udstyret.

Den britiske vinder er en ægte grøn actionhelt, fastslog Arnold Schwarzenegger.

- En af dem, der viser skeptikere og nejsigere, at vi allerede har løsninger, der adresserer de udfordringer, vores planet står over for. Denne pris handler om mere end at gøre verden bæredygtig. Den handler også om at forbedre de samfund, vi bor i, siger Schwarzenegger om begrundelsen.

Azuris forretningsmodel har store muligheder for at levere ren og billig energi til familier uden el i hele den tredje verden. 6000 familier i Kenya, Malawi, Zambia og Sydsudan bruger allerede systemet, oplyser priskomitéen bag Sustania Award.

Den består foruden Schwarzenegger af EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og formanden for FN's Klimapanel (IPCC), Rajendra Pachauri.

Indigo-idéen gør det muligt for familier at installere solpaneler uden at skulle rejse kapital til at købe anlægget. I Kenya koster et skrabekort 1,40 dollar. Det giver mulighed for otte timers belysning med to lamper og dertil opladning af mobiltelefon i en uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik