Sagsbunker på jobcentre står i vejen for ny reform

Alle skal hjælpes i gang, og ingen må svigtes. Det er et af målene med regeringens kontanthjælpsreform, som træder i kraft ved årsskiftet. Men det kan simpelthen ikke lade sig gøre, lyder det nu i et opråb fra dem, der har den direkte kontakt med de arbejdsløse og skal føre reformen ud i livet.

Sagsbunkerne hos de socialrådgivere, som arbejder med de svageste modtagere af kontanthjælp, er nemlig så store, at opgaven ikke kan løftes, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, til Politiken torsdag.

»Det store arbejdspres er en barriere for, at vi kan nå de politiske ambitioner, regeringen og kommunerne melder ud. Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at det ikke er nok at lave en ny lov, man må også give vilkår, som gør det muligt at indfri ambitionerne. Ellers er der mennesker, som ikke får den støtte og indsats, de har brug for«, siger hun til Politiken.

Fagforeningen har lavet en rundspørge til sine tillidsmænd, og den viser, at de socialrådgivere, som tager sig af de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere, har næsten dobbelt så mange sager, som Dansk Socialrådgiverforening anbefaler. I gennemsnit har de 82 sager ad gangen, hvilket betyder, at de, der har flest sager, har op mod 200.

Undersøgelsen dækker 42 af landets kommuner, skriver Politiken.

I Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark kan formand Ole Pass genkende billedet af det store pres på socialrådgiverne i jobcentrene..

» Der er grænser for, hvor mange sager af en vis tyngde man kan sidde med og så alligevel leve op til kravene«, siger Ole Pass til Politiken. Han advarer også om, at reformen i sig selv medfører ekstra arbejde, fordi mange skal rådgives, fordi de får drastiske ændringer i deres forsørgelse.

I Kommunernes Landsforening mener formanden for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), ikke, at det giver mening at se på, hvor mange sager socialrådgiverne har, fordi nogle sager er meget tungere end andre. Nogle medarbejdere kan derfor klare 10 og andre 150 sager. Han frygter heller ikke, at arbejdspresset er for stort til, at kontanthjælpsmodtagerne bliver hjulpet.

»Vi kan godt klare de opgaver, der er i reformen, men vi går gerne i drøftelser, hvis man har den bekymring«, siger han til Politiken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) anerkender, at antallet af sager har betydning: »Jo større sociale problemer, jo færre sager skal man have«, mener ministeren, som vil følge reformen tæt:

»Det er en kommunal opgave at sikre, at der er hænder til at løfte arbejdet, men der er et stort behov for, at reformen kommer til at virke, og jeg tager det her meget seriøst«, siger hun til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik