Sagnlandet Lejre et skridt tættere på drømmen om stor vikingehal

De første spor af en flere hundrede år gammel vikinge-kongehal blev fundet i 2009. Nu afsløres næste skridt i realisering af en kopi i fuldstørrelse.

I Sagnlandet Lejre står et nøgent træskelet, som skal blive til en nøjagtig kopi af en gammel kongehal fra vikingetiden.

Tirsdag var særligt inviterede samlet under den åbne himmel for at være vidne til det næste skridt i opførelsen.

Der blev serveret mjød og vikinge-snacks. Holdt taler. Og så talte direktøren for Sagnlandet Lejre, Lars Holten, ned fra et træ og under begejstrede klapsalver lod han så klæderne falde... Af de monumentale hovedsædesøjler, der bærer taget i den historisk korrekte vikingehal. 

Træskelettet som på sig skal stå som den gamle kongehal fra vikingetiden. 
Træskelettet som på sig skal stå som den gamle kongehal fra vikingetiden. 
Foto: TV2 Lorry

Historisk byggeri

Kongehallen fra vikingetiden bliver opført på baggrund af viden om den hal, man fandt de første spor efter tilbage i 2009 i Gl. Lejre.

Hovedsædesøjlerne er smukt ornamenterede med gudemasker og typisk kunst fra vikingetiden.

- Søjlerne er noget af det allermest hellige i hallen. Søjlerne bærer taget både som en del af konstruktionen, men også symbolsk, som der man har haft kontakt med guderne, siger Lars Holten. 

Her ses udskæringerne helt tæt på. Skåret ud i de mønstre som vikinger lavede. 
Her ses udskæringerne helt tæt på. Skåret ud i de mønstre som vikinger lavede. 
Foto: TV2 Lorry

Han forklarer, at hver søjle repræsenterer en nordisk gud. Den ene Odin og den anden Thor.

Afsløringen af søjlernes ornamentik markerer også byggeriets nuværende, hvor man den næste måned arbejder med den bærende konstrukion.

Derefter skal væggene sættes op og salen indrettes. Hallen måler i øvrigt 61 meter på den lange side, 12,5 meter på den brede og skyder 10 meter i vejret. 

- Huset står færdig engang til næste sommer, men man kan allerede nu følge forløbet fra platformen bare et stenkast herfra. Og nu begynder det at gå stærkt, siger han.

Bygget på solide fondsmidler

Det er med fondsmidler i millionklassen, at byggeriet kan lade sige gøre. Sagnlandet modtog sin første donation i 2015 fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på hele 65 millioner kroner. Derefter fulgte en donation fra Augustinusfonden på 10 millioner kroner.

Pengene bliver brugt både til den enorme kongehal, men ved siden af bliver der opført et vikingehus, som blandt andet skal huse overnattende skolegæster.

Man mener, at den store kongehal i vikingetiden er blevet brugt som festsal og mødested, hvor vikingekongen kunne byde fjender og frænder velkommen til audiens eller godt selskab.

Hallen er den største fra dansk vikingetid. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik