Sagen om julemaden spidser til: Nu er der også flæskeproblemer

Først var der mangel på juleænder. Nu truer lignende udfordring flæskestegen.

Det er ikke kun juleanden, der er truet

Også julegrisen står for skud.

- Vi har en voldsom efterspørgsel på flæskesteg, siger Morten Gjerskov, ejer af Dyssegaarden i Roskilde Kommune, der sælger og producerer både grise og ænder, til TV 2 Lorry:

- Vi har mindst dobbelt så mange bestillinger på flæskestege i forhold til samme tid sidste år.

Situationen bliver ikke bedre af, at der også er mangel på ænder på grund af den hærgende fugleinfluenza, siger Morten Gjerskov.

- Der er en mangelproblematik. Jeg er stærkt bekymret for, hvad der sker, når alle finder ud af, at de ikke får deres juleand, fordi de har været for sent ude med at bestille. Så tænker jeg, at der er mange, der vælger flæskesteg, og det tror jeg giver et problem til sidst, siger Morten Gjerskov:

- Så vil man virkelig skulle se langt efter flæskestegen. Jeg ved det selvfølgelig ikke, men jeg kan ikke se andet for mig. 

Efterspørgslen kommer ikke bag på Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. 

Ifølge ham er mængden af grise i Danmark faldet, fordi priserne på foder er steget. 

I år har Danmark dermed ti procent færre grise end sidste år. Og det er ret markant, fortæller Henning Otte Hansen. 

- Omkostningerne ved at producere grisekød er steget rigtig meget det seneste års tid. Korn- og foderpriserne er blandt andet steget på grund af Ukraine-krigen, siger han til TV 2 Lorry.

Ænderne er den store flaskehals

Vi har dog ikke set det værste af udviklingen endnu, understreger seniorrådgiveren. 

Ifølge Henning Otte Hansen vil flæskefesten først for alvor slutte til næste jul, da grisebestanden påvirker markedet med lidt forsinkelse.

- Vi kan nok forudsige stigende forbrugerpriser på grisekød, men det kommer først for alvor, når danske og europæiske landmænd begynder at producere færre grise som følge af det dyrere foder, siger Henning Otte Hansen. 

Jan Lund fra Slagter Lund på Frederiksberg har heller ikke mærket flæskeproblemerne endnu. Han har ikke større efterspørgsel på flæskesteg, end han plejer. 

Anderledes ser det dog ud med andestegen, fortæller han. 

- Det er ænderne, der bliver den helt store flaskehals, siger Jan Lund til TV 2 Lorry:

- Folk bestiller og bestiller for at være sikre på, at de får den and, de ønsker. Det er også den eneste vej frem, hvis man gerne vil sikre sig sin julefugl, siger han og understreger, at udfordringerne også gælder gæs og kalkuner. 

Prisen på ænderne hos Slagter Lund er da også steget "ganske betragteligt", så de nu koster omkring 750 kroner, hvilket er en prisstigning med 20 procent.

Halvkaotisk jul i vente

Fødevarestyrelsen har netop øget trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til middel, da styrelsen vurderer, at risikoen for, at fugleinfluenza igen rammer danske fjerkræbesætninger, er stigende. 

Særligt på Sjælland har myndighederne fundet fugleinfluenza i vilde fugle de seneste uger. Tendensen ses i hele Europa, hvor der også ses en markant stigning af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Europa, særligt i Tyskland, Holland og Frankrig. 

Morten Gjerskov fortalte for en måned siden til TV 2 Lorry, at man i branchen vurderer, at der herhjemme vil mangle omkring en million ænder til jul.

Situationen er siden da kun blevet mere tilspidset. 

- Vi bliver kimet ned af brugser, detailbutikker og slagtere, som godt kan se, at de kommer til at mangle ænder, siger Morten Gjerskov: 

- Vi regner med, at det bliver lidt halvkaotisk til sidst, når folk finder ud af, at hvis de ikke har fået bestilt, så får de ingen ænder. For hvad gør de så?


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik