Sag om dræbende politiskud fortsætter

Rigsadvokaten siger, at betjente, der i 2009 i Aalborg og København skød og dræbte to mænd, handlede i nødværge. I hvert fald den ene sag ruller dog videre.

Rigsadvokaten har ikke gjort sig tilstrækkelig umage med at undersøge en sag fra København, hvor politiet dræbte en uligevægtig mand.
Det mener advokat Claus Bonnez, der repræsenterer familien til den dræbte Torben Bødker, som tidligere havde været udsendt soldat på Balkan.
- Sagen sendes nu videre til Menneskerettighedsdomstolen, siger advokat Bonnez.
Rigsadvokaten har besluttet, at der ikke er grund til at kritisere politiet hverken i den københavnske sag eller i en tilsvarende sag fra Aalborg, hvor Bo Houen Jørgensen blev dræbt af politiets skud.
Begge sager er fra november 2009, og efter lang tids overvejelse har Rigsadvokaten nu sat punktum - men i hvert fald den ene ruller videre.
- I sig selv er den lange ventetid kritisabel, for Menneskerettighedsdomstolen har tidligere slået fast, at den slags undersøgelser skal foregå grundigt, effektivt og hurtigt, siger Claus Bonnez.
Selv om der ikke er grund til kritik af de involverede betjente, bliver Rigsadvokatens undersøgelse nu sendt til både Københavns og Nordjyllands Politi, så man kan lære af dem, oplyser statsadvokat Lennart Lindblom på Rigsadvokatens kontor.
- Vi må konstatere, at der i begge tilfælde er tale om ulykkelige sager, der har fået en meget tragisk udgang, men som det kan være relevant at inddrage i myndighedernes overvejelser om, hvordan man skal håndtere den slags situationer, siger han.
Begge ofre var bevæbnet, da politiet ankom. Den ene med en sabel, og den anden med bue og pil.
- Vi har lagt til grund, at der i begge sager var tale om, at politifolkene var tilføjet alvorlige skader og var under fortsat angreb, siger Lennart Lindblom.
- På den baggrund har vi vurderet, at skuddene i begge sager var nødværgehandlinger, siger han videre.
Rigsadvokaten har ikke i øvrigt fundet grundlag for at udtale kritik af betjentene, der dermed heller ikke risikerer en disciplinærsag.
I Nordjylland sidder familien til den dræbte Bo Houen Jørgensen skuffet tilbage.
- Vi ved jo godt, at vi ikke kan få vores søn tilbage. Men hvordan kan man behandle mennesker på den måde, spørger faren, Erik Jørgensen.
For nylig vakte det opsigt, da Østre Landsret gik imod myndighedernes vurdering i en tredje sag, hvor politiet havde dræbt en borger.
1. april 2003 dræbte en betjent en biltyv på Røde Mellemvej i København. Myndighederne så ikke grund til at reagere med enten en straffesag eller kritik.
Men landsdommerne har slået fast, at det ikke var tvingende nødvendigt at skyde. Dermed blev konventionen om menneskerettigheder krænket, og mor og søster blev tilkendt 150.000 kroner.
Imidlertid er Rigsadvokaten utilfreds med dommen og har anket den til Højesteret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik