Særligt vejr giver rekordflotte juletræer i år

Det bliver flottere end nogensinde at danse om juletræet til december på grund af den seneste tids helt specielle vejr.

Morten Gjerskovs juletræer får normalt lov at vokse i syv år, inden de fældes. Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

I dag er der nøjagtig tre måneder til juleaften. Men selvom der er længe, længe til, kan juletræsavleren på Dyssegaarden i Gundsømagle ved Roskilde slet ikke vente.

- Vi står allerede og tripper, vi vil gerne i gang nu. Vi har glædet os de sidste tre-fire måneder, siger Morten Gjerskov.

Forklaringen på de store forventninger skal findes i den varme og meget tørre sommer. For uden vand i træernes vækstperiode er de ikke skudt i vejret som de plejer, og det betyder i stedet, at grenene på træerne er tættere. Faktisk er det de flotteste træer, som Morten Gjerskov har dyrket i sine mange år som avler.

- Ja det vil det være. Farvemæssigt vil det være rigtig godt, og symmetrisk vil det også være rigtig godt, fordi man ikke får de her meget lange toppe, der går ind og forstyrrer billedet af et symmetrisk træ, forklarer han.

01:00 Luk video

10.000 nyplantede træer tørrede ud

Hagen ved varmen har været, at juletræsavleren på Dyssegaarden til gengæld er kommet på overarbejde i efteråret.

De 10.000 nye juletræer Morten Gjerskov plantede inden sommer, kunne nemlig ikke klare mosten. Så det har været nødvendigt at plante helt nye træer i efteråret, der skal stå klar om cirka syv år. Men det er efterhånden glemt med udsigt til at danse om de snorlige træer til december.

Læs også Politiet efterlyste heste: Nu skal de første "prøvekøres"

- Ja, det synes jeg. Når folk kommer og besøger os, skal det også være et godt produkt, vi leverer. Så det er absolut et godt plaster på såret, siger Morten Gjerskov, der dog ikke kommer til at skrue prisen op af den grund, garanterer han:

- Vi har holdt den samme pris de sidste otte-ni år. Det kommer vi også til i år. Så håber vi i stedet, at folk køber lidt ekstra godt at spise med til julen, lyder det forventningsfuldt.

Juletræsavleren fra Gundsømagle oplyser, at hans gevinst ved det varme vejr ikke nødvendigvis går igen hos alle avlere. I juletræsplantager med mere sandede jordbundsforhold er selv større træer blevet ramt i værre grad af tørken.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik