Sådan undgår du stress, når du holder i kø

Det kan være svært at holde pulsen nede, når trafikken går i stå og din tur hjem for at hente guldklumpen forsinkes. Men her får du nogle gode råd.

For pendleren Janni Jaqué er det næsten ikke til at holde ud, når bilkøerne strækker sig foran hende på det, hun med et glimt i øjet kalder "den frygtede Køge Bugt Motorvej".

Hun arbejder på Frederiksberg, men bor i Køge, og det er også her hendes lille søn går i vuggestue. 

Derfor skal hun også pendle hver dag. Når det kører tager turen omkring 45 minutter, men der er også dage, hvor trafikken går helt i stå, og hun med sved på panden spæner ind i vuggestuen og henter sønnen som det sidste barn fem minutter i lukketid. 

quote Der skal jo ikke meget til, før man bare sidder "Kom nu, flyt jer. Af banen! Jeg skal hjem." 

Janni Jaqué, pendler

Tanken stresser hende på forhånd. 

- Der skal jo ikke meget til, før man bare sidder "Kom nu, flyt jer. Af banen! Jeg skal hjem." Det giver ikke nogen mening, det ved jeg godt, men det er sådan, man har det. Man sidder og har bare lyst til at skubbe alle de andre af vejen, siger Janni Jaqué.

De gode råd

- Fjern opmærksomheden fra køen.

- Beløn dig selv. Lyt kun til yndlingsunderholdningen, når du sidder i kø.

- Bliv klogere, mens du venter. Lær f.eks. et sprog.

- Lyt mere: Bliv opdateret i litteraturens verden - fik du læst de russiske forfattere?

- Find fred med det, eller organiser dig ud af det.

 

De gode råd

Men der er noget, man kan forsøge sig med, så man ikke bliver så stresset af at holde i kø. 

Thomas Milsted har i over tyve år arbejdet med stress. Han holder foredrag om stress, trivsel og arbejdsglæde, og han har lært sig selv at sætte pris på tiden i kø.

quote Hele tricket er jo, at man finder noget, der er mere interessant end det at holde i kø.

Thomas Milsted, stress-ekspert

- Hele tricket er jo, at man finder noget, der er mere interessant end det at holde i kø, og det burde jo ikke være så svært. Men det handler om at tage opmærksomheden fra det at holde i køen og så bruge opmærksomheden på noget andet, men det skal være noget som så ægger en, trigger en, begejstrer en, forklarer Thomas Milsted.

Han har lyttet til hele Henrik Pontoppidans forfatterskab, mens han sad i bilen. Og så har han indført en regel om at belønne sig selv med ny viden om stress, når trafikken går i hårdknude.

- Der har jeg sådan et princip, at det er netop, når jeg holder i kø, at jeg må høre cremen af cremen af det, som er interessant inden for mit felt. Hvis ikke jeg holder i kø, så skal jeg slukke for det, så kan jeg høre skønlitteratur eller bare høre radio, forklarer Thomas Milsted. 

På den måde får han noget positivt ud af tiden, mens han holder i kø. 

Gør noget andet

I det hele taget er det op til en selv at handle, hvis man vil undgå at blive stresset i køen, mener Thomas Milsted. For køen kan man jo ikke ændre på, men man kan ændre på, hvordan man har det, når man sidder der. 

Og kan man ikke holde ud at sidde i køen, så skal man prøve at organisere sig ud af det - ved at flekse på arbejdet, eller lade børnene gå i institution der, hvor man selv arbejder, så man kan være sammen med dem, mens man sidder i bilen, foreslår han. 

Efter et møde med Thomas Milsted kaster Janni Jaqué sig ud i at lytte til podcasts på turen. Men i første forsøg går det går ikke helt efter planen.

- Det er dejligt at høre Mads og Monopolet. Det er rigtig fint. Det er også meget sjovt. Og så lige midt i et dilemma står der bare pause! Og så blev jeg simpelthen så irriteret, for jeg fik den bare aldrig i gang igen, forklarer Janni Jaqué, mens hun griner.

Heldigvis gik det bedre på hjemturen. Podcasten kom i gang igen, så hun fik hørt løsningen på dilemmaet, og hun synes, at metoden virker meget godt, bare ikke hvis lukketiden nærmer sig i vuggestuen.

- Jeg tror ikke det vil kunne fjerne stressen ved, at man skal skynde sig hjem og nå et eller andet, for den vil man jo have uanset hvad, siger Janni Jaqué. 

Mød Janni Jaqué og se meget mere om kø vores site Mit liv i kø. Klik her

Eller se hele 3. afsnit af serien Mit liv i KØ øverst i artiklen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik