Syv gode råd: Sådan undgår du madspild

260.000 ton mad fra de danske husstande ryger hvert eneste år i skraldespanden. Få her fem råd til, hvordan du undgå madspild.

Er du en af dem, som altid kommer til at lave for meget spaghetti? 

Eller er det typisk dig at falde for mængdetilbud i supermarkedet - og så alligevel ende med at smide halvdelen i skraldespanden?

Hvert år kasserer de danske husholdninger 260.000 ton mad, som sagtens kunne være blevet spist, viser tal fra Miljøministeriet. Samtidig er det et fåtal af danskerne, der mener, at madspil er et problem for dem, viser en undersøgelse fra Epinion, som foreningen Stop Spild af Mad fik lavet sidste år.

I undersøgelsen svarer hele 79 procent, at madspild ikke udgør et problem i husstanden. 

Men hvis man er en af de danskere, der gerne vil være bedre til at undgå madspild, er der her gode råd at hente.

Gode råd, som både kan lette på pengepungen og samvittigheden.

For ifølge foreningen Stop Spild Af Mad er man med til at spare på jordens ressourcer og mindske udledningen af CO2, hvis man udnytter sin mad optimalt. Og så kan en gennemsnitlig familie spare omkring 7.000 kroner på madindkøb hvert år.

Sådan undgår du madspild derhjemme

1. Planlæg dine indkøb
Væn dig til at gennemtænke og planlægge dine indkøb og behov, inden du køber ind. Så du undgår impulsindkøbte madvarer, som du ikke når at få brugt. Hav altid en indkøbsseddel med, som du har lavet hjemmefra, og husk at køb ind med hovedet - ikke maven. Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne, skal du overveje, om du får brugt og spist det hele. 

2. Tænk over udløbsdatoen
Husk at kigge på udløbsdatoen, så den passer til den dag, hvor du skal bruge varen. Når du skal bruge og spise maden samme dag, bør du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.
 
3. Tænk over måltidet og sultens størrelse
I køkkenet skal du planlægge måltidet inden madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser, og hvor store portionerne skal være. Tænk over, om du plejer at lave for meget af for eksempel spaghetti, ris og kartofler. Gør du det, skal du lave mindre. Hvis du kan se, at du har købt for store mængder kød, brød eller andet, er det en god i´de at dele maden op i portioner og fryse det ned. 

4. Hvis du alligevel får lavet for meget mad
Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på maden i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold, så du har et godt overblik over, hvad du kan spise. Tænk over, hvordan rester fra måltidet kan genbruges i andre retter. Måske kan en hovedret blive til en forret til dagen efter. 

5. Hold din hverdag fri for spild
Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan. Hold dit køleskab ordenligt og overskueligt - og stil altid de ældste fødevarer forrest. Sørg for, at din mad bliver opbevaret korrekt.  

6. Tænk over hvad du ellers kan bruge maden til
Mange af de rester, man ville smide ud kan faktisk bruges. Blomkålsblade, grøntskræller, broccolistokke og rodfrugtskræller kan bruges til fond. Frugtrester kan presses til juice, og frugt, der har fået stød, kan bruges til marmelade. Gammelt brød kan bruges til croutoner – eller laves til rasp, som kan bruges til eksempelvis kødretter. Har man en rest af en gryderet til overs, kan den bruges i en pie. 

7. Tænk over tallerknerne
Man spiser mindre, hvis tallerknerne er mindre. Bruger man store tallerkner, er der en tendens til at man også fylder dem. Derudover spiser man også mindre, hvis tallerknen har en stærk farve. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik