Foto: Kim Haugaard / Scanpix

Sådan undgår du madspild i påsken

Påsken er en af flere højtider med en overflod af mad, men nu tager frivillige kampen op mod madspild i en ny oplysningsindsats.

Æg, sild, leverpostej og kartofler - bare få af mange klasisske retter på påskebordet, som sjældent bliver spist helt op.

Men det skal en ny målrettet indsats nu lave om på. Stop Spild Af Mad er en frivillig organisation, der arbejder for at reducere madspild i samfundet, og som nu vil målrette sin indsats mod madspil i påsken.

At skrive erfaringer ned er også en god idé. Så har du erfaringer til næste påske om hvad du skal være opmærksom på, så du ikke falder i madspildsfælden.

Winnie Gade, Frivillig, Stop Spild Af Mad

- Man skal allerede i dagene her inden påsken begynde at afholde nogle dage, hvor man tømmer køleskabet og fryseren, for at spise rester. Så får man tømt ud af sit madoverskud og gjort plads til de rester, der kommer efter Påsken, siger Winnie Gade, der er frivillig i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Ifølge estimat fra Miljøstyrelsen spilder danske forbrugerne og detailhandelen hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag.

Påsken er en af årets madspildshøjtider, hvor danskerne ender med at købe for meget mad, lave for meget mad og derved også overfodrer skraldespanden, og derfor bør man ifølge Winnie Gade planlægge efter, hvor mange mennesker der kommer til påskefrokosten, og hvor meget de normalt spiser. 

- At skrive erfaringer ned er også en god idé. Så har du erfaringer til næste påske om hvad du skal være opmærksom på, så du ikke falder i madspildsfælden, siger hun.

Gode råd til at undgå madspild:

 • Start planlægning i god tid inden påsken og få spist igennem dit køleskab og din fryser, så der er plads til at gemme Påskens madoverskud. 
 • Køb ikke mad ind til 14, hvis I kun er 8 mennesker til påskefrokosten. Alle skal nok blive mætte. 
 • Gå efter datovarer. Derved køber du billigere mad som du skal bruge snart, og du hjælper supermarkedet med at undgå madspild. 
 • Styr din indre hamster. Husk, at de mindre supermarkeder har faktisk åbent i påsken, så du behøver ikke at købe det hele på én gang. 
 • Kvalitet frem for kvantitet. Køber man dyrere råvarer af bedre kvalitet, så er man også tilbøjelig til at smide mindre ud. 
 • Hav en plan for rester inden tilberedelserne til påskefrokosten. Masser af madoverskuddet kan sagtens gemmes og bruges i nye retter, fx. kan sild bruges i en god sildesalat. 
 • Tilbered lidt mindre mad til påskefrokosten, end du plejer: vælg de mængder, du plejer og gang med 0,75 - så har du allerede reduceret dit madspild, inden du begynder. 
 • Brug mindre størrelse fade og mindre størrelse tallerkner på påskefrokostbordet, og stil maden gradvist ind. 
 • Vent med at mikse enkelt-delene af hver ret sammen til lige før servering. Så er det nemmere at anvende dem i retter dagen efter. 
 • Lad ikke maden stå og svede på påskefrokostbordet i flere timer, sørg for at resterne kommer hurtigt på køl. 
 • Husk at udnytte resterne - restemad er gratis mad, som sparer både tid og penge.