Sådan redder du din have efter snevejr

Mange træer, buske og hække har lidt skade efter weekendens snevejr. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan redde dine sneramte planter.

Sne kan meget være farlig - i hvert fald for havens planter. Det har mange haveejere måtte sande efter weekendens heftige snevejr, hvor store mængder tung sne har mast buske, flækket grene og væltet både hække og træer.

Kampen er dog ikke tabt, lyder det fra foreningen Haveselskabet. Buske og hække vil fx i mange tilfælde rette sig op igen, når sneen fjernes - så længe grenene ikke er flækket eller knækket.

Når det gælder buske og hække, skal man først og fremmest fjerne sneen fra de væltede eller snetrykkede planter.

- Start med forsigtigt at børste sneen væk, der tynger planten ned. Pas på, at du ikke knækker flere grene eller ødelægger formen. Hvis der er tale om formklippede buske kan du binde dem op med opbindingssnor for at holde formen på planten samlet og på plads, siger Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabet.

Mange hække er blevet væltet af sneens voldsomme tryk. Hvis det ikke lykkes at få rejse en væltet hæk igen, råder Haveselskabet til, at man venter til det tidlige forår og klipper hækken helt tilbage til få centimeter over jorden, så den kan starte forfra. Den behandling tåler de fleste almindelige hækplanter.

Mange steder har sneen trykket med så stor tyngde på træer og buske, at den har flækket eller knækket store grene af. For at redde buske og træer med flækkede eller knækkede grene, skal man klippe de beskadigede grene af helt nede ved grunden eller ned til en sidegren - og det kan man godt gøre på denne årstid.

Haveselskabet har samlet en række gode råd til at redde havens planter i punktform.

- Fjern forsigtigt sneen fra busken/hækken, og rejs den op.

- Bind evt. mindre buske fx formklippede buksbom og taks op for at holde formen på plads.

- Klip eller sav flækkede og knækkede grene af helt inde ved bunden eller ved en grenvinkel. Slemt tilredte buske og hække kan klippes helt ned, men først i det tidlige forår, så de får en ny start.

- Unge træer, der er væltet, kan rejses op, og tøjres til et par stolper med gummibånd.

- Klip knækkede grene af rosenbuske og klatreroser, men vent med at beskære resten af busken til foråret.

- Stauder og græsser, der er væltet, tager ikke alvorlig skade af sneen, og vil skyde igen til foråret.

Du kan læse mere om, hvordan du redder havens planter efter sneskader på Haveselskabets hjemmeside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik