Sådan bliver du ægdonor

Kvinder får 7.000 kroner for hver gang de donerer æg - men processen er heller ikke enkel

Ægdonationen hjælper barnløse par til et få opfyldt deres måske største drøm. Foto: Maria Hedegaard - Ritzau Scanpix

Umiddelbart lyder det som et rundhåndet beløb, når sygehuse tilbyder kvinder 7.000 kroner for at donere æg - men for pengene skal kvinden igennem en længere række undersøgelser og behandlinger. Og køen af kvinder, der vil donere deres æg, er da heller ikke lang.

Herlev Hospital har en hjemmeside hvor man kan man læse om, hvordan man kommer i betragtning som ægdonor - og der er en række helt formelle krav i forhold til donation. 

35 er maksimal alder

Donoren må ikke være fyldt 36 år, og man kan maksimalt donere æg seks gange. Æggene kan doneres flere steder - men under alle omstændigheder ikke mere end seks gange til sammen.

Læs også Enorm mangel på æg til barnløse par giver ventetid

Potentielle ægdonorer bliver testet for HIV, hepatitis B og C samt syfilis, og så understreges det, at man som donor hverken har rettigheder eller forpligtelser over for de børn, der måtte komme ud af donationen.

I forbindelse med ægdonation skal kvinderne gennemgå hormonbehandling, ægløsningsbehandling - og så selvfølgelig selve ægudtagningsprocessen. Herlev Hospital understreger, at der generelt ikke er alvorlige komplikationer eller risici ved at donere æg.

Anonym eller kendt

Og ud over at tage stilling til, om hun overhovedet vil være ægdonor, så skal den kvinde, der beslutter sig for at gå ind i projektet også beslutte, hvilken type donation, der skal være tale om.

Den kan nemlig være helt anonym - her får modtagerforældrene kun oplysning om højde, vægt, hår- og øjenfarve, alder, etnicitet og blodtype.

Men man kan også donere med en udvidet profil - her oplyses også uddannelse og erhverv samt fritidsintersser. Man kan også indgå en åben donation, hvor barnet kan indhente fuld oplysning om donor, når det er fyldt 18 -år  og endelig er der kendt donation, hvor identiteten på forhånd er kendt - donor og modtager kender hinanden.

Du kan læse meget mere om ordningen her.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik