Sådan bliver dit barn motorisk stærk

Motorikekspert Chalotte Runge har arbejdet med motorik og børn i over 20 år. Hun giver her ti råd til, hvordan du bedst styrker dit barns motorik.

At lyne en lynlås, tage sko på og løbe på løbehjul lyder måske ikke kompliceret, men børn i dag har udfordringer med motorikken - selv den helt basale hverdagsmotorik.

Chalotte Runge er motorikekspert og har arbejdet med motorik og børn i over 20 år. Ifølge hende skyldes udfordringerne blandt andet, at børnene ikke har fået lov at øve sig nok. 

 - Det skyldes, at deres bevægelsefundament ikke er på plads. Nervesystemet er ikke trænet nok, og det er fordi, at vi som forældre ikke har givet dem lov til at øve sig nok, for det er egentlig der, at motorikken bliver trænet, siger Chalotte Runge til TV 2 Lorry.

quote Vi skal lade dem få nogle små knobs en gang imellem, for det er den måde, at de får en kropslig sikkerhed på.

Chalotte Runge, motorikekspert

Det er ikke kun daginstitutionerne og kommunerne, som har et ansvar for børns motoriske kunnen - forældre har også et ansvar.

Ifølge Chalotte Runge skal forældre være gode til at være aktive sammen med barnet, fordi de er barnets rollemodel, og så skal forældre ikke altid hjælpe deres barn. 

At koordinere er med til at styrke motorikken.
At koordinere er med til at styrke motorikken.
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- Hver gang du hjælper et barn, så er du i gang med at ødelægge en læringssituation, som er rigtig vigtig for barnet. Vi skal holde fingrene i lommen og lade dem få nogle små knobs en gang imellem, for det er den måde, at de får en kropslig sikkerhed på, siger hun.

10 gode råd

Herunder får du Chalotte Runges ti gode råd til, hvordan du bedst styrker dit barns motorik. Børn oplever verden gennem deres krop og sanser og ved at inddrage børnene i hverdagsaktiviteter, får dit barn stimuleret sanserne og trænet motorikken.

Råd 1

Lad barnet gøre så meget som muligt selv i hverdagen

Fx selv tage tøj på, knappe knapper, lyne lynlås.

Råd 2

Spil bold med dit barn med bolde i forskellige størrelser.

Råd 3

Tag barnet med på legepladsen og lad det eksperimentere med at rulle, snurre, hoppe, kravle, klatre. Det er ok, at barnet får små knubs, det giver dit barn en kropslig sikkerhed på sigt.

Råd 4

Lær dit barn at cykle. Allerede i 2 års alderen kan barnet få glæde af en løbecykel, som senere kan afløses af en cykel med pedaler. 

Råd 5

Lad barnet øve sig mange gange på de grundlæggende færdigheder så som at hoppe, løbe, kravle, kaste, hinke, rulle. Gentagelse gør mester !

At kunne holde balancen er en øvelse som er med til at træne motorikken. 
At kunne holde balancen er en øvelse som er med til at træne motorikken. 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Råd 6

Giv barnet tøj på, som det kan bevæge sig i, stramme bukser og kjoler hæmmer barnets frie bevægelse.

Råd 7

Indret hjemmet, så der er plads til at dit barn kan boltre sig frit.

Råd 8

Inddrag børnene i hverdagsaktiviteter så som madlavning, borddækning, havearbejde og i værkstedet.

Råd 9

Vær en autentisk rollemodel for dit barn, gå forrest som et godt eksempel og lav gerne noget sammen med barnet, som du selv synes er sjovt.

Råd 10

Lad barnet transportere sig selv til og fra dagpleje, vuggestue og børnehave gående, på 3-hjulet cykel, løbecykel, scooter eller løbehjul.

Se mere om børns motoriske udfordringer her: 

Mange småbørn i hovedstadsområdet har dårlig motorik og det går ud over både indlæring og sociale kompetencer. Køge og Roskilde bekæmper problemet med succes

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik