00:33

Madboderne producerer under festivalen 1200 tons mad, men der er også mange råvarer, der ikke bliver brugt. Her kommer Det Runde Bord ind i billedet. TV 2 Lorry besøgte køkkenet 3. juli, da festivalen pakkede sammen.

Så meget mad giver Roskilde Festival til udsatte

Knapt 50 forskellige væresteder og hjem for udsatte og flygtninge har modtaget mad fra årets Roskilde Festival.

Når mere end 100.000 mennesker samles, så bliver der produceret mad i store mængder. 

Det er dog langt fra alle råvarer, som festivalgæsterne når at konsumere. 

I 2014 besluttede man derfor at udvide indsatsen mod madspil og startede i den forbindelse initiativet 'Det Runde Bord', hvor frivillige indsamler rester, laver mad og derefter deler den ud til hjemløse, flygtninge, udsatte børn med flere. 

Og nu er den endelige opgørelse over årets madspild opgjort. 

Læs også Udsatte får lækre madrester fra Roskilde: Mere økologi i år

Mindre madspild end i foregående år

Samlet set blev der samlet 25.099 kilo råvarer fra festivalens madboder, hvoraf størstedelen af varerne var økologiske. 

Årets høst indeholder blandt andet 2320 kilo iceberg-salat, 820 kilo jordbær, 500 kilo oksekød, 400 liter chokolademælk, 252 kilo creme fraiche, 80 kilo ingefær, 40 kilo hestekød og 2 kilo melorme. 

Og selvom det kan synes af meget, så er det faktisk en forbedring i forhold til sidste år, hvor man indsamlede 35 tons overskudsmad. Man har altså reduceret madspildet ved årets festival med godt 30 procent. 

Læs også Nyt tiltag på Roskilde Festival: Få dine ting sendt hjem for 100 kroner

Mindre kebab

Kokken Ginda Hirslund fra Det Runde Bord har tidligere på ugen fortalt til TV 2 Lorry, at varerne i år har været højere kvalitet end i de foregående år. 

Der er altså blevet lavet mindre - men tilgengæld bedre mad, mener han. 

- Det første år (red.:2014) druknede vi i kebabstrimler og snittede løg - det var tonsvis vi havde af dem, og som vi skulle omdanne. Nu bliver det lidt nemmre at sende videre. For det er mere hele, uforårbejdet mad, det er hel økologiske råvarer, forklarede hun til TV 2 Lorry. 

I år lavede man blandt andet mere end 200 liter lasagne, fordi det var en nem måde at få brugt den store mængde oksekød, som blev indsamlet. 

Modtagerne af årets overskudsmad fra Roskilde Festival

Mændenes Hjem
H17
Cafe Dugnad/ Den Runde Firkant
Cafe Klare
Hillerødgade
Stengade 40
Lærkehøj
Lindevangen
Sundholm, Natcafeen
Sundholm, Bocentret
Sundholm, herbergscentret
Hørhuset
Roskildehjemmet
Overførstergården
Kirkens Korshær Holbæk
Karlsvognen, Holbæk
Toften, Slagelse
Humlegården, Humlebæk
Den Sorte Gryde, Nansensgade
Projekt Udenfor
Fedtekælderen
Rådmandsgade 60
Nabocenter, Amager
Drys ind, Amager
Kofoeds Skole
Baltic Krisecenter
Amadeus, Sydhavnen
Kollegiet, Gl. Køge Landevej
Sydhavnskompagniet
Mad til Alle, Græsted
Skansegården
Kafe Klaus
Roskilde Kvindekrisecenter
Hanne Marie Hjemmet
Vor Frue/ Kalles drenge
Overmarksgården, Kolding
Saxenhøj
Perronen?
Mælkebøttelejren, Ishøj, Beredsskabsforbundet
Asylcenter Sandholm
Asylcenter Avnstrup
Asylcenter Dianalund
Asylcenter Gribskov
Asylcenter Kalundborg
Asylcenter Annebjergparken