Så mange kvinder er valgt ind i dit byråd

Der er stor forskel på, hvor mange kvinder der bliver valgt ind i kommunalbestyrelserne. Og det skyldes, at kvinderne ikke stiller op i lige så høj grad som mænd.

Halvdelen af danskerne er kvinder. Men det kan ikke ses, når man kigger på byrådene i landets kommuner. Ved sidste kommunalvalg blev kun 29,5 procent af pladserne i byrådene opfyldt af kvinder, og det er der en grund til: 

quote Så det kan godt betyde, at der er noget, der bliver skævvredet, når der er færre kvinder, der vælges ind.

Martin Vinæs Larsen, valgforsker ved Københavns Universitet

- Hvis vi kigger på tallene, så handler det ikke om, at kvinderne ikke bliver valgt ind, men der er generelt færre der stiller op derude. Så det handler ikke om, at vælgerne vælger kvinderne fra, men derimod at kvinderne ikke stiller op, siger valgforsker ved Københavns Universitet, Martin Vinæs Larsen, til TV 2 Lorry.

Ved årets kommunalvalg slår kvinderne rekord, hvor 31,8 procent af de opstillede kandidater er kvinder. 

Store kommunale forskelle

Men forskellene på antallet af kvinder i byrådene er til at føle på. I Brøndby sidder der kun en kvinde i kommunalbestyrelsen ud af de 19 politikere. Men i kommunalbestyrelsen i Gentofte er mere end halvdelen af politikerne kvinder. 

Men hvorfor er forskellene så store, når man sammenligner kommuner? Det har Martin Vinæs Larsen et bud på: 

- Det er forskellige slags kvinder, der bor i Brøndby og i Gentofte. I Brøndby kan det være, at kvinderne har et arbejde og meget at skulle lave derhjemme, så det kan være svært at få tid til kommunalpolitik. Andre steder er det måske mere normalt, at kvinderne går på deltid og har derfor tid til kommunalpolitik, siger Martin Vinæs Larsen.

Når der er færre kvinder, der vælges ind i Brøndby, så er det fordi, der er færre kvinder, der stiller op i kommunen. Selvom der både er plads til 19 politikere i både Gentofte og Brøndbys byråd og kommunalbestyrelse, var der dobbelt så mange kvindelige kandidater i Gentofte. 

Få kvinder kan få betydning for politikken

Så hvordan kan man få flere kvinder til at stille op?

- Man kan enten betale lokalpolitikere mere, så det er lettere at være politiker uden at gå på deltid. Eller man kan sætte fokus på det, ligesom man tidligere har sat fokus på at få flere privat ansatte ind i kommunalpolitik, siger han.

Der er ikke lavet danske studier af, hvad det betyder, at kvinderne ikke er lige så repræsenteret i byrådene som mænd. Men udenlandske studier viser, at hvis der er mange kvinder i lokalpolitik, bruges der flere penge på omsorgsopgaver. 

- Så det kan godt betyde, at der er noget, der bliver skævvredet, når der er færre kvinder, der vælges ind. Politik er personligt, så derfor betyder det noget, hvem er sidder på taburetterne. Og siden kvinder er lidt forskellige fra mænd, så betyder det noget for den politik, der føres, hvor mange kvinder der er i byrådet, siger han. 

 

Der er kommunalvalg den 21. november, hvor du kan stemme på den kandidat, som du bedst synes repræsenterer dig.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik