Så farlig er dræber-parasitten fra Damhussøen

Flere fladorme er fundet i blodkarrene på døde fugle i Damhussøen ved København. Parasitten kan angribe menneske og hunde, men kan endnu ikke bo i os.

En række mistænkelige dødsfald blandt ænder og svaner er siden juli blevet indrapporteret til Dyrenes Vagtcentral 1812. 

Obduktionerne har nu afsløret, at otte af fuglene har været inficeret med den såkaldte blodikte, som er en fladorm, der lever i fuglenes blodkar, og udskiller æg i dyrenes afføring. 

Parasitten er en del af Schistosoma-slægten, der hvert år foresager tusindvis af dødsfald især i tropiske og subtropiske områder.

Blandt andet i Sydøstasien og i Afrika syd for Sahara er flere hundrede millioner mennesker angrebet, skriver Statens Serum Institut. 

Der er dog ingen grund til at bekymre sig om dødsfald blandt husdyr og mennesker herhjemme endnu - heller ikke selvom ormene snildt trænger gennem huden på de fleste levende væsner, fortæller biolog Micahel Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse til TV 2 Lorry.

- Hvis vi bader i vand, så kan de godt tro, at vi er en fugl, fordi vi er varmblodede, og så borer de sig gennem huden. Men vores immumforsvar kan klare resten. På mennesker vil de give lokal irritation og en rød prik, der minder om et myggestik, og det er muligvis det samme for hundene, siger han, og uddyber:

- Den sygdom, som slægten medfører i andre lande, er fra den samme parasit, men det er nogle andre arter. Vores arter ser ikke ud til at foresage problemer hos mennesker, men bliver det her mere udbredt, så må vi holde øje med det.

For to år siden fandt forskere tre forskellige arter af blodikter i Søndersø og Furesø i Nordsjælland, og med de nylige dødsfald kan man frygte, at fladormene er ved at vinde indpas i Danmark. 

- Det vi frygter er, at den her parasit fra Damhussøen er helt ny herhjemme. Det kan betyde, at fuglene ingen modstandskræft har, og at en masse vil dø næste sommer. Vi håber, at det er de samme orme, som blot trives bestemte år, men det her område er ikke super undersøgt, fortæller Michael Carlsen. 

Fire gråænder og fire knopsvaner fra Damhussøen nær København var inficeret med en parasistisk fladorm.
Fire gråænder og fire knopsvaner fra Damhussøen nær København var inficeret med en parasistisk fladorm.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

MUSVÅGE

Dom for giftdrab på fredet rovfugl skal være hårdere, mener ornitologer

træ

130 år gammelt træ udsat for hærværk: "Det var et dejligt og smukt træ"

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere