Så er det nu: 362 politikere forpligter sig til grøn omstilling

Initiativet 'Så er det nu: Gør valget grønt' har indtil videre fået 362 politikere til at forpligte sig til at arbejde for en grøn omstilling.

Onsdag skal vi alle en tur i stemmeboksen, hvor vi sætter krydset på den kandidat, som bedst taler vores sag.

I løbet af valgkampen har gruppen bag initiativet 'Så er det nu: Gør valget grønt' arbejdet for at gøre morgendagens folketingsvalg grønt.

- Det er så vigtigt. Jeg tror rigtig mange danskere, ligesom mig, blev nervøse i sommer, da vi så den her varme, og vi så skovbrande, der kom tættere på, siger Liv Detlif, der er en af initiativtagerne bag 'Så er det nu' projektet, til TV 2 Lorry.

Initiativet er ganske simpelt: Borgere kan gå ind på Såerdet.nu og prikke til hvilken som helst politiker, som derefter får et spørgsmål, om de vil forpligte sig til at arbejde for en grøn omstilling i den kommende valgperiode.

- Det er vigtigt at få nogle forpligtelser. Lige nu er det gratis for alle partierne at sige, at de er grønne. Her kan vi lave et værktøj, hvor man kan prikke en hvilken som helst politiker, og spørge dem, om de vil arbejde for 70 procent CO2 reduktion i 2030. Ja eller nej. Ingen udenom-snak, siger Liv Detlif til TV 2 Lorry.

Det forpligter politikerne sig til at arbejde for:

1. At Danmark bliver CO2-neutralt senest i 2040, og at Danmark når mindst 70 procent reduktion i 2030.

2. At 20 procent af Danmarks areal udlægges til natur for at bremse biodiversitets-krisen.

3. At påbegynde udfasning af sprøjtegifte, så vi sikrer en bedre beskyttelse af vores drikkevand, folkesundhed og miljø.

362 har forpligtet sig

Indtil nu har 362 politikere fordelt på 11 forskellige partier været inde og svare ja og skrive under på den grønne generationskontrakt, hvor de forpligter sig til at stemme for nødvendige tiltag i de kommende valgperioder.

- Så håber jeg, at det ikke var valgkampsløfter, men var reelle forpligtelser. Det vil vi selvfølgelig arbejde for, når valget er overstået. Ellers er det en gratis omgang, siger Liv Detlif, der dog er godt tilfreds med mængden af politikere, der har forpligtet sig.

Blandt de politikere fra Lorryland, der har forpligtet sig er Pernille Skipper fra Enhedslisten, Jacob Mark fra SF, Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre og Uffe Elbæk fra Alternativet.

Men også kandidater fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har sagt ja, da de er blevet prikket af en borger.

quote Så håber jeg, at det ikke var valgkampsløfter, men var reelle forpligtelser.

Liv Detlif, initiativtager til "Så er det nu: Gør valget grønt"

Det er dog ikke alle 'prik', der har været lige succesfulde. 491 politikere har endnu ikke svaret, og seks politikere har valgt at takke nej til at forpligte sig. Herunder én fra Lorryland, Jeppe Juhl fra Nye Borgerlige.

- Jeg synes, det er forfriskende, at der er nogle, der siger nej. Så har man som vælger et gennemsigtigt forhold. Det synes jeg egentlig er fedt, siger Liv Detlif og fortsætter:

- En del af at lave initiativet var at vise vælgerne, hvilke kandidater der reelt vil forpligte sig til at nedsætte CO2 niveauet.

Du kan se, hvilke politikere, der har svaret ja til initiativet her, og hvem der har svaret nej her.

TV 2 Lorry snakkede med initiativtagerne til 'Så er det nu' projektet til Folkets Klimamarch den 25. maj. 

Kampen fortsætter efter valget

Når valgkampen i morgen er overstået, og alle stemmer er talt op, så stopper kampen for den grønne omstilling dog ikke for Liv Detlif og resten af gruppen bag 'Så er det nu'. De vil fortsætte med at præge debatten, både på Christiansborg, men også ude i lokalsamfundene.

quote Politikerne er jo vejrhaner, så hvis vi puster rigtig meget til dem, så skifter de retning.

Liv Detlif, initiativtager til "Så er det nu: Gør valget grønt"

- Vi drømmer om lokalgrupper, som arbejder mere lokalt i kommunerne om, hvor meget skov der er, eller gå ind i diskussioner om lokalplaner. Og helt lavpraktisk, om der skal mulige solceller på idrætsanlæg eller der skal etableres pendlerordninger, siger Liv Detlif.

Men det primære fokus bliver dog at blive ved med at lægge pres på politikerne, så der kommer konkret handling i forhold til den grønne omstilling.

- Politikerne er jo vejrhaner, så hvis vi puster rigtig meget til dem, så skifter de retning, siger Liv Detlif.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik