Så er det vintertid

Nu skal uret og havemøblerne stilles tilbage - vi får lidt ekstra søvn i nat - og så er vi officielt tilbage til "normal-tiden", vintertid.

Man kan spørge sig selv hvorfor vi stiller urene frem og tilbage? Og om sommertid overhovedet sparer energi energi? Og så er der dem, der mener at det er dårligt for helbredet.

Der er en hel time ekstra i døgnet, når urene natten til søndag bliver stillet tilbage. Og vintertiden er "normal-tiden".

Sommertid blev indført første gang i Østrig og Tyskland 30. april 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af 1. Verdenskrig. En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år. Det skriver National Geograpich Danmark.

Sommertid kom igen under 2. Verdenskrig, men først fra 1980 blev sommertid fast i Danmark. I 1996 blev sommertiden den samme i alle EU-landene. Omkring 70 lande i verden har nu indført ordningen.

De senere år har flere undersøgelser peget på, at sommertid rent faktisk ikke sparer energi og endda kan medføre et nettotab.

Miljøøkonom Hendrik Wolff fra University of Washington i USA er medforfatter til en videnskabelig analyse af det australske energiforbrug i en periode, hvor dele af landet forlængede sommertiden i anledning af OL i Sydney i 2000, og andre ikke gjorde.

Forskerne fandt, at indgrebet reducerede forbruget af lys og elektricitet om aftenen, men øgede energiforbruget i de mørke morgentimer - hvilket udlignede aftenbesparelserne.

Vintertid starter den sidste søndag i oktober og slutter igen den sidste søndag i marts. I år er det altså i nat, søndag den 25. oktober klokken 3, hvor tiden stilles tilbage til klokken 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik