Rygeloven fylder 10 år: Sådan brokkede danskerne sig dengang

For ti år siden demonstrerede mange mod den just vedtagede rygelov. I dag har den stor opbakning.

I dag er det 10 år siden, at rygeloven blev vedtaget at politikerne på Christiansborg med daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen ved roret.

Rygeloven, som oprindeligt blev opkaldt ’Lov om røgfrie miljøer’, skulle beskytte danskerne mod passiv rygning, som havde vist sig både at være generende og sundhedsskadelig. Røgen skulle derfor ud af restauranter, cafeer, uddannelsessteder, offentlige bygninger og transportmidler - steder hvor danskerne ellers var vant til at tænde en smøg.

Den nye lov gav anledning til heftig debat, og flere kendte danskere stillede sig på hælene sammen med almindelige danskere, der demonstrerede for deres ret til at ryge.

Bortset fra en mindre gruppe rygere og værtshusejere, der var nervøse for at skulle dreje nøglen om, så døde kritikken hurtigt hen, da loven trådte i kraft. Rygerne smuttede udenfor, når de skulle ryge, og så var problemet løst.

Her i 2017 er rygeloven blevet en bredt accepteret del af hverdagen, og i forhold til den 6. juni 2007, er der knap så mange utilfredse danskere. Opbakningen er steget støt henover årene, og i dag bakker tre ud af fire danskere nemlig op om loven, mens kun 14 procent er imod, viser en ny rapport ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen.

Målingen viser desuden, at flere danskere også bakker op om et forbud mod rygning på legepladser og i biler, hvor børn er passagerer.

Det glæder man sig over i Kræftens Bekæmpelse, for regler og normer for rygning smitter, og det kan være med til, at færre børn og unge lærer at ryge.

- Lovgivningen har skubbet til vores holdning til røg og smitter af på de private rygeregler. I dag er det for mange af os en selvfølge, at man går udenfor og ryger. Næsten 8 ud af 10 danskere har røgfri hjem. Det gælder også de fleste af dem, der selv ryger, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser tal fra 2013, at 17 procent af danskerne ryger hver dag, mens seks procent ryger engang imellem. 77 procent ryger ikke.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik