Ryanair: Den danske model er ulovlig

Umenneskelige arbejdsvilkår har fået Købehavn, Ballerup og Albertslund kommuner til at sortliste Ryanair. Også den danske fagbevægelse truer flyselskabet, men det kommer de ikke langt med.

Dansk fagbevægelse har ingen holdbar juridisk grund til at kræve, at det irske flyselskab Ryanair tegner en overenskomst i Danmark. Kravet om en overenskomst strider nemlig mod en af grundpillerne i EU: Alle borgeres ret til frit at arbejde i andre EU-lande.

Den påstand kommer Ryanairs advokater i Danmark med i en sag, der for tiden kører i Arbejdsretten mellem flyselskabet og LO-fagbevægelsen.

Det skriver Avisen.dk.

Advokatfirmaet Lund Elmer Sandager skriver på vegne af Ryanair følgende:

"Den danske model strider mod de grundlæggende principper om fri bevægelighed inden for EU."

Det fremgår af dokumenter fra Arbejdsretten, Avisen.dk har fået adgang til.

Ryanair mener dermed kort fortalt, at danske fagforeninger handler ulovligt, når de forlanger af Ryanair - og andre flyselskaber - at de skal tegne en overenskomst.

I Arbejdsretten hævder Lund Elmer Sandager på vegne af Ryanair, at specielt flyselskaber er undtaget fra den danske model med arbejdskonflikter.

Advokatfirmaet skriver om "det helt særligt regulerede område for international luftfart."

Advokatfirmaet mener, at netop på grund af de særlige regler for luftfart, så er fagbevægelsens krav om overenskomster mellem fagforbund og flyselskaber helt hen i vejret. Og fagbevægelsens krav kan ses som en beskyttelse af danske flyselskaber mod konkurrence udefra.

Advokatfirmaet skriver:

- Det kan ikke udelukkes, at en sådan hindring for den frie bevægelighed, udgør en begrænsning af konkurrencen til fordel for danske virksomheder inden for det indre marked."

Det irske selskabs beskydning af den danske model bliver taget med ophøjet ro i LO-fagbevægelsen af næstformand Lizette Risgaard.

- Vi har EU-Domstolens stolens ord for, at vi har lov til at stille krav om overenskomster og iværksætte konflikter, hvis en arbejdsgiver ikke vil indgå en aftale med os, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Avisen.dk har tidligere prøvet at få en udtalelse fra Ryanair vedrørende påstandene i Arbejdsretten. Men selskabet skriver, at "vi har ikke noget at tilføje til vores advokaters bidrag."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik