Der blev brugt iltslanger og vattamponer i bjørnestørrelse, da Nord skulle opereres. Foto: Zoologisk Have København

Russisk førsteelsker var offer for sin første tandpine

Den russiske bjørn Nord, der for nyligt kom til Danmark, var til sit første besøg ved tandlægen.

Den russiske isbjørn, Nord, der for nyligt landede i Danmark, havde ondt.

Ikke fordi han ikke er glad for sin nye mage, Noel - nej, han havde ondt i tænderne.

De var flækkede, og der var åbent til roden, så det har gjort ondt, når han spiste.

Dyrlæge Mads Bertelsen

Nord kom til Danmark i april for at møde sin nye mage, der for nyligt havde smidt den tidligere han-isbjørn på porten. Håbet er, at de to skal udvikle et kærlighedsforhold og give Københavns Zoo nye unger.

Men allerede ved ankomsten bemærkede dyrlæger og dyrepassere, at Nords ene hjørnetand så beskadiget ud, og dyrepasserne har flere gange konstateret utilfredshed hos isbjørnen, når han spiste.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kan du se hans tænder helt tæt på, mens Nord var bedøvet. Foto: Zoologisk Have København

Derfor blev det besluttet, at han skulle have en større tandoperation, hvilket Nord ikke havde prøvet før. Og det er ikke bare sådan lige, når offeret for tandpine er en vaskeægte isbjørn.

Der måtte både bor og tang i spil for at fikse den tænderne: 

- Han havde ganske rigtigt en skade på den ene hjørnetand, men det var to af de andre tænder, der havde størst behov for behandling nu og her. De var flækkede, og der var åbent til roden, så det har gjort ondt, når han spiste, siger dyrlæge Mads Bertelsen i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nord måtte flyttes tilbage til sit bur med lift. En bedøvet isbjørn er nemlig ikke sådan lige at løfte. Foto: Zoologisk Have København

Dyrlægerne gik derfor straks i gang med at fjerne den flækkede tand, mens rodbehandlingen af hjørnetanden blev udskudt en måneds tid.

Efter behandlingen blev isbjørnen befriet for iltslanger og vattamponer i bjørnestørrelse og lagt tæt ved tremmerne for at vågne.

- Han får lidt smertestillende medicin et par dage, men alene det at han er sluppet af med den flækkede tand vil gøre hans almene tilstand så meget bedre, at medicin slet ikke er nødvendig, siger Mads Bertelsen.

Sådan så de udrevne tænder ud. Foto: Zoologisk Have København