Rumæner med springkniv skal i Højesteret

Sag om springkniv til madlavning startede med bøde på 200 kroner. Nu ender det hele i Højesteret.

Først var det byretten, der vendte tommelfingeren nedad over for Integrationsministeriet. Dernæst gjorde landsretten det samme. Nu er det landets fornemmeste dommere, der skal tage stilling i sagen.
Det hele drejer sig om en administrativ udvisning af en rumænsk statsborger. Han blev sidste år anholdt i København i besiddelse af en springkniv.
Nu har Procesbevillingsnævnet vurderet, at sagen er så principiel, at Højesteret skal kigge nærmere på, om manden kan udvises af Danmark for sin brøde.
Det mener Integrationsministeriet, at han skal. Også selv om Københavns Politi ikke mener, at sagen er særlig alvorlig.
Ifølge det såkaldte opholdsdirektiv fra EU må der kun ske udvisning af EU-borgere, når de udgør en "reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel mod grundlæggende samfundsinteresser".
Rumænerens brøde var så lidet alvorlig, at politiet kun takserede sagen til en bøde på 200 kroner. Det var det beløb, som manden havde på sig, da han blev anholdt, og han accepterede sin straf.
Normalt giver besiddelse af en ulovlig kniv - for eksempel i værtshusmiljøet - syv dages ubetinget fængsel. Men manden forklarede, at kniven alene blev brugt til madlavning.
Den forklaring fandt politiet så troværdig, at man valgte at slutte sagen med den lille bøde.
Men i Integrationsministeriet ser man anderledes alvorligt på sagen. Her valgte man at lægge en udvisning af manden oven i hatten.
Det ville manden dog ikke acceptere, og han indbragte sagen for Københavns Byret, som gav ham ret og underkendte udvisningen. Det samme skete efterfølgende i landsretten.
Dommerne mente ikke, at besiddelse af en kniv til madlavning - skønt kniven er ulovlig - udgør en tilstrækkelig trussel til, at der kan ske udvisning. Det er det spørgsmål, Højesteret nu også skal tage stilling til.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik