Rotteplage koster boligejerne dyrt

Byggeprojekter og dårlige kloakrør får flere til at alarmere om rotter i hovedstaden.

Rotter er ikke blot et ulækkert bekendtskab i hjemmet. De kan også være en dyr fornøjelse at skille sig af med, og i København tegner 2013 til at få tilnavnet "rotteåret".

Hele 688 gange i juli modtog Københavns Kommunes rottebekæmpere et opkald med en rottealarm fra en borger. Det er 24 procent flere rottesager end samme måned året før, skriver Politiken lørdag.

- Det er en meget heftig stigning, som vi tager meget alvorligt, fordi rotterne udgør en stor sundhedsrisiko for borgerne, siger områdechef Morten Otkjær Thune fra Center for Miljø under Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning til avisen.

Det anslås, at der bor 100.000 rotter i hovedstadens kloakker. Intet tyder på, at det antal eksploderer, men rotteudbruddet snarere skyldes byens mange byggeprojekter og elendige tilstande i rørene under jorden hos de københavnske boligejere.

På landsplan er problemet også vokset. På fem år er er udgifterne til rottebekæmpelse steget 50 procent og sluger nu samlet 91,5 millioner kroner på kommunernes budgetter. Alene i landets fem største byer var der i 2012 tæt på 20.000 rotteanmeldelser.

Og rotterne belaster ikke kun de offentlige finanser. En stigende andel boligejere og -foreninger sidder i disse måneder med regninger, der nemt rammer 100.000 kroner for enkeltpersoner eller flere millioner for en ejerforening, når egne kloakker skal renoveres.

Og flere vil de kommende år døje med rotteregninger.

- I takt med at de kommunale rør er renoverede, flytter problemet og regningen ud til boligejerne, fordi rørene der er i en dårligere stand, siger Tonny Thomsen fra Aarhus Kommunes Rottebekæmpelse til Politiken.

- Når vi køber hus, får vi tjekket vinduer, tag og alt andet end kloakrør minutiøst. Det er dumt, for netop renovering af rør efter rottebesøg kan nemt koste en boligejer 100.000 kroner, siger han til avisen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik