Roskilde-skole dominerer opfinderkonkurrence

Til finalearrangementet i Årets Unge Forskere var Sankt Josef Skole i Roskilde stærkt repræsenteret med et hav af skæve og nyttige idéer.

Sankt Josef Skole i Roskilde kan noget helt særligt. 

Skolen har nemlig været stærkt repræsenteret i finalen i den store naturvidenskabelige talentkonkurrence, der hedder "Unge Forskere". En konkurrence, der har fundet sted i Forum i København de sidste par dage.

Ud af i alt 50 finaleprojekter i kategorien "Junior", der tæller alle elever på klassetrinnene 0.-9. klasse var hver femte fra Sankt Josef Skole. 

- Det er voldsomt, og det havde vi heller ikke turde håbe på, siger underviser Ole Grevald fra Sankt Josefs Skole, der har været med alle dage til at bakke op om sine elevers finaleprojekter.

Svømmebind og mindre larmende container

Et af finaleprojekterne fra Sankt Josefs Skole var et såkaldt svømmebind til kvinder, der ikke ønsker at bruge tampon og på den måde mister 12 ugers svømning om året i forbindelse med deres menstruation.

- Vi har hørt fra mange kvinder i alle aldre, at de heller ikke gider bruge tampon, og at de synes, det er ubehageligt - og det synes vi nemlig også. Så når vi har menstruation, så går vi heller ikke i svømmehallen eller ud at bade, siger pigerne Mathilde, Nicoline, Laura, som står bag det smarte svømmebind, der skal laves af miljøvenlige materialer.

Et andet finaleprojekt var en støjdæmpende glascontainer, så det ikke larmer, når glasflasker smadres - samtidig med, at flaskerne i stedet kan genbruges frem for at skulle smeltes om. 

- Idéen kom, fordi vi selv bor ved siden af en container og synes, det larmer. Derfor har vi prøvet at udvikle en slags sok, det vil sige et langt slags rør af noget elastisk materiale, som flaskerne skal glide igennem i containerne. Det vil skabe friktion og vil sige, at det vil stoppe flaskerne på vej ned og sænke den fart, de ryger ned i containeren med, siger skaberne bag opfindelsen, Adam og Johan.

Årets naturfagslærere

Årsagen til, at mange af finalearrangementets skæve og geniale idéer er fra lige netop Sankt Josefs Skole i Roskilde, er ikke tilfældig.

For få uger siden blev Ole Grevald og kollegaen Caroline Mathiasen kåret som årets naturfagslærere og hædret med en kvart million kroner.

En flot titel for en stor indsats, der smitter af på eleverne i Roskilde. 

- Vi sætter fokus på, at det at være en nørd, er fantastisk. For så får man lov til at vise, hvor dygtig man er. Og det oplever eleverne så også, når de kommer her ind i Forum, hvor de møder ligesindede, som rent faktisk også synes, at de andre projekter er super spændende, siger Ole Grevald.

Et tredje projekt var et skinnesystem til opklæbning på ejendomme, hvor folk i lejligheder kunne have flere meter altankasser hængende og på den måde få fornemmelsen af at have en have - samtidig med, at byerne bliver grønnere på de store lejlighedsejendomme. 

Her demonstrerer eleverne deres blomsterskinner.
Her demonstrerer eleverne deres blomsterskinner.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Med skinnesystemet behøver man heller ikke hænge med hovedet ud fra 5. sal og risikere sit liv bare for at kunne have sine planter tæt på, siger Eva, Andrea og Emil bag projektet. 

Til trods for de mange kreative finaleprojekter fra Sankt Josef Skole blev vinderen desværre ikke fundet blandt de opstillede her fra hovedstadsområdet.

Flere af dem er dog allerede i kontakt med sponsorerer og har planer om at få realiseret deres projekter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik