Roskilde sætter fokus på mænds sundhed

I denne uge bliver der i Roskilde Kommune sat fokus på mænds sundhed. En lang række gratis tilbud med fokus på at forlænge levetiden finder sted.

Frisk ilt til hjernen, personlige oplæg og sved på panden gennem mandefællesskaber, mountainbiketur og madlavning i naturen på ægte overlevelsesmanér.

I forbindelse med den internationale kampagne "Mens Health Week" sætter Roskilde Kommune her i uge 24 fokus på mænds sundhed - og hvordan man med små ændringer i sin livsstil kan leve endnu længere.

Levetiden for mænd i Danmark er nemlig i gennemsnit 4-5 år kortere, og det skal der nu forsøges at blive gjort noget ved med en temauge i Roskilde.

 

Det skriver kommunen i en pressemeddelse.

Ugen byder på en lang række gratis arrangementer, hvor yngre og ældre mænd kan få gode forslag til, hvordan de kan få et længere og sundere liv i fællesskab med andre og ude i den friske natur.

-  Vi ved, at der er mange fordele ved at være aktiv i naturen – det er godt både for den mentale, sociale og fysiske sundhed, siger Morten Gjerskov, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Roskilde Kommune har i samarbejde med nogle af kommunens lokale foreninger sammensat en række gratis tilbud kun for mænd i denne uge.

- Også de nære relationer har stor betydning for, hvordan man har det, og derfor er fællesskaber vigtige, når vi taler sundhed - ikke mindst når det handler om mænd. Vi mænd er ikke altid så gode til at komme ud og møde nye mennesker, som kvinderne er, siger Morten Gjerskov i pressemeddelsen.

Ugens arrangementer er rettet mod et bredt spektrum af mænd på barsel, på arbejdsmarkedet og på pension.

Alle kan være med

Men hvorfor lige en temauge med fokus på fællesskaber og natur?

Årsagen er i følge Roskilde Kommune, at mange mænd halter efter kvinderne, når det handler om at skabe nye sociale relationer.

Derfor er det centralt, at der findes gode natur-fællesskaber i lokalmiljøet, som man kan tage del i. Det kan være vandreture eller cykelture, og det er også for dem, der ikke ser sig selv i et fitnesscenter eller i den lokale idrætsforening.

Mænd oplever oftere ensomhed end kvinder, og det har betydning for deres helbred og sundhed. At være en del af et fællesskab forebygger ensomhed og isolation og skaber livskvalitet.

- Alle på holdet har kræft i en eller anden form, og det behøver vi som sådan ikke at snakke om. Alle ved, hvordan det er at få kemo, og at vi alle gør det bedste, vi kan til træning, siger Uffe Englund, der er en af deltagerne på kræftholdet, i kommunens pressemeddelse.

Læs mere om de forskellige arrangementer på siden her

Faktaboks

  • Mænd i Danmark lever i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinder og rammes hyppigst af de fleste sygdomme.
  • De 25 pct. dårligst stillede mænd lever 10 år kortere end de 25 pct. bedst stillede mænd – og forskellen øges.
  • 45 pct. af de ufaglærte mænd er enlige, og enlige mænd lever omkring 7 år kortere end mænd parforhold.
  • Mænd lever 13 år kortere end de bedst stillede kvinder.
  • Men det er også et samfundsmæssigt problem: Omkring 6.000 mænd i Danmark dør årligt, før de fylder 65 år – næsten dobbelt så mange som kvinder. De mangler også på arbejdsmarkedet.
  • Med ens levetid vil der på 10 år være 30.000 flere levende mænd under 65 år.
  • Mænds psykiske lidelser er under-diagnosticerede og under-behandlede.


Kilde: Forum for Mænds Sundhed


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik