Roskilde sætter fokus på krænkelser: "De stod og 'grindede' op ad os!"

Roskilde Festival har i år mere fokus på voldtægt og krænkelser end nogensinde tidligere. Det involverer blandt andet 120 frivillige, der taler med unge om grænser.

- På mit første år på Roskilde var jeg på vej hjem til teltet en nat. Og jeg var træt. Så kom der en flok drenge, og de havde det jo bare sjovt og var fulde. Men de samlede mig op og bar mig afsted. Det var ikke sjovt, for jeg mistede kontrollen. 

Historien stammer fra festivalgæsten Julie, og hun er bestemt ikke den eneste kvinde på Roskilde Festival, der har oplevet at blive båret, berørt eller chikaneret på anden vis under festivalen.

Natten til onsdag har en 27-årig kvinde anmeldt et forsøg på voldtægt, ligesom en 24-årig kvinde natten til mandag vågnede ved, at en fyr påtvang hende oralsex. 

Der er ligeledes flere anmeldelser om krænkelser. 

Sidste år blev i alt seks voldtægter anmeldt på Roskilde Festival, men i år er der ekstraordinært fokus på deltagernes adfærd og grænser. 

120 frivillige har i et samarbejde mellem festivalen og organisationerne DareGender, Dansk Kvindesamfund, Amnesty International, AskovFonden, Sex & Samfund og Everyday Sexism Project gået rundt på campingpladsen for tale med publikum om samtykke og kønsroller. 

Med sig har de fået et kortspil med dilemmaer, som festivalgæsterne kan benytte. 

- Med det her projekt viser Roskilde, at de vil have et frirum, men at det ikke skal være et frirum, hvor der opstår krænkelser, fortæller programleder i Amnesty International, Helle Jacobsen, til TV 2 Lorry. 

Roskilde Festival støtter Amnesty Internationals arbejde med 300.000 kroner, som går til at flytte unges generelle holdning til samtykke. Og Helle Jacobsen er sikker på, at pengene er givet godt ud:

- Jeg er meget imponeret over deltagerne, som gerne deler ud af deres liv, erfaringer og oplevelser. Det er ikke nemme ting at tale om, siger hun. 

Desværre møder de frivillige hver dag gæster, som har oplevet både krænkelser og voldtægter, fortæller hun.

De få teltlejre, som TV 2 Lorry besøgte, havde alle historier at fortælle fra tidligere. 

Til en rockkoncert foran Orange Scene forrige år oplevede gæsterne Andrea Dioni og Lene Øster, at en større gruppe mænd omringede dem.

- De 'grindede' op ad os. Altså 'dryhumpede' (imiterer seksuelle bevægelser, red.) os, siger Lene Øster. 

Da hun vendte sig om for at vise, at hun ikke ville have det, blev det kun værre. Mændene stod bag dem og talte indbyrdes om, hvad de ville gøre med dem. Og det endte med, at pigerne måtte rykke sig længere væk fra koncerten. 

- Folk så, at vi ikke syntes, det var fedt. Men der var ingen, der greb ind, siger Andrea Dioni. 

 

Fagorganisationerne taler også med gæsterne om, hvorvidt de hjælper hinanden, hvis de oplever noget ubehageligt - eller opdrager på deres venner, hvis de ser, at nogen går over grænsen.

- Én ting står meget tydeligt frem for mig efter de første dage her. Deltagerne siger, at seksualundervisningen i folkeskolen er meget biologisk orienteret. Det handler typisk om kondomer på bananer, graviditet og sygdomme. Man taler ikke med eleverne om samtykke og psykologiske relationer, siger programleder Helle Jacobsen. 

- Det er dog opløftende, at mange synes, det er blevet lidt nemmere at tage de her snakke, fordi bevægelsen Me Too har sikret større bevidsthed, siger hun. 

En ny lov, der sidestiller sex uden samtykke med voldtægt, trådte kort før Roskilde Festival i kraft i Sverige.

Ifølge loven har man begået voldtægt, hvis man dyrker sex med en anden person, der ikke aktivt har vist lyst til at deltage. 

Reglerne ligner dem, som man har i England, og festivalgæsterne, som TV 2 Lorry møder, er ikke afvisende overfor et lignende tiltag i Danmark. 

- Da jeg første gang tog hjem med min kæreste, der kiggede vi faktisk på hinanden og spurgte, om vi havde lyst til at tage med hinanden hjem, fortæller festivalgæsten Julie. 

- Jeg synes faktisk, at det er rigtig fedt, hvis det ikke skal være akavet. Det er nice at få det sagt, siger hun. 

Amnesty Internationals rapport om unges forhold til samtykke udkommer senere på året.

Interviewpersonen Julie, der optræder i artiklen, har efter artiklens udgivelse ønsket at få skjult sine efternavne. Redaktionen er bekendt med interviewpersonens fulde navn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik