02:24

Roskilde plages af vilde katte

Uønskede vilde katte er et stigende problem og særligt Roskilde er ramt, hvor Dyrenes Beskyttelse bliver kimet ned af borgere, som føler sig generet.

Dyrenes Beskyttelse får i gennemsnit næsten én henvendelse om dagen, der vedrører vilde katte i Roskilde kommune.

Vi må konstatere, at vi ser en stigning, og vi har brug for hjælp, så vi kan gøre noget både for kattenes og borgernes skyld.

Tobias Holm, områdeformand for Dyrenes Beskyttelse i Roskilde

En opgørelse, som Dyrenes Beskyttelse står bag, viser ligeledes, at Roskilde kommune er blandt de elleve kommuner i Danmark, som har flest henvendelser om vilde katte.

Ifølge Kattens Værn har 44 af landets 98 kommuner et formaliseret samarbejde om håndtering af vilde katte men altså ikke Roskilde.  

- Vi må konstatere, at vi ser en stigning, og vi har brug for hjælp, så vi kan gøre noget både for kattenes og borgernes skyld, siger Tobias Holm, områdeformand for Dyrenes Beskyttelse i Roskilde, til TV 2 Lorry.

Læs også På barrikaderne: Vindinge samler sig imod betonknuser-anlæg

"Ikke ret mange henvendelser"

Områdeformand for Dyrenes Beskyttelse Tobias Holm vurderer, at det vil koste kommunen 100.000 kroner det første år og 50.000 de næste fire år at indgå et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse. Organisationen bruger årligt 25 millioner kroner på hjemløse katte, og det er dermed den største enkelt udgift.

Kommunen har ikke haft ret mange henvendelser om vilde katte fra borgerne

Ivan Hyllested, vejchef i Roskilde Kommune

Forvaltningen i Roskilde kommune har ikke været opmærksom på problemet, og det kommer bag på vejchefen i Roskilde Kommune, Ivan Hyllested, at der har været så mange borgerhenvendelser til Dyrenes Beskyttelse,

- Kommunen har ikke haft ret mange henvendelser om vilde katte fra borgerne, siger han til TV 2 Lorry.

Og heller ikke Karsten Lorentzen, som er næstformand i Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune, har hørt om problemer med vilde katte i kommunen. Han vil dog nu kigge på sagen.

- Jeg vil tage det op på først kommende møde i Plan- og Teknikudvalget. Vi skal naturligvis også i Roskilde Kommune have et formaliseret samarbejde med Dyrenes Beskyttelse omkring det her, siger han til TV 2 Lorry.

Læs også Sygehus udskyder operationer til næste år for at spare

Har klaret det uden kommunens hjælp

For to år siden var beboerne i Rønnebærparken i Roskilde stærkt plagede af vilde katte. Uden Roskilde kommunens hjælp har boligforeningen nu fået styr på de vilde katte ved en målrettet indsats, der inddrager beboerne i området.

Vi havde flere hundrede vilde katte herude, og der var mange syge katte om sommeren. Det var til gene for mange beboer.

Tina Sørensen, Driftsleder i Boligselskabet Sjælland

- Vi havde flere hundrede vilde katte herude, og der var mange syge katte om sommeren. Det var til gene for mange beboer, fordi der kom katte lopper inde i boligerne, siger Driftsleder i Boligselskabet Sjælland Tina Sørensen til TV 2 Lorry.

Men efter en målrettet indsats, med hjælp fra Kattens Værn, så er der nu kun 10-12 vilde katte tilbage. Dem har boligforeningen valgt at beholde, for de skal holde andre uønskede katte væk.

Læs også Lang venteliste for at få sin hest spist af løver