Roskilde Festival reagerer på voldtægtsdebat: Vi tager ansvar

Der er anmeldt seks voldtægter på årets Roskilde Festival.

Natten til søndag sluttede årets Roskilde Festival. Men dagene derpå er debatten om seksuelle overgreb på festivallen blusset op. Politiet melder om seks voldtægts-anmeldelser på festivallen og Politiken har bragt en temaserie med titen 'Roskilde uden samtykke'. 

Nu blander Roskilde Festival sig i debatten med et langt Facebook-opslag. Her beskriver folkene bag festivallen, hvordan de håndterer det. 

"Først og fremmest er Roskilde Festival et stærkt og kærligt fællesskab, et særligt frirum hvor man respekterer hinanden og passer på hinanden. Sådan oplever vi det. Og det er også sådan, vi hører, at I som deltagere generelt oplever det. Roskilde Festival er en festival, som man gerne anbefaler andre at deltage i. Det ved vi fra vores undersøgelser. Det fortæller os, at I synes, det er godt at være her."

I opslaget gør Roskilde Festival opmærksom på at de under festdagene er Danmarks fjerdestørste by, og at der derfor flytter problematikker fra det virkelige samfund med: for eksempel seksulle krænkelser og sexisme. 

"Derfor har vi også et ansvar for at gøre noget ved det. Vi har et ansvar for at skubbe på forandringer og sørge for, at alle kan færdes trygt på vores festival uden at blive udsat for seksuelle krænkelser. Og vi tager gerne det ansvar videre og bruger den position vi har til at skubbe på en forandring uden for festivalen. For vi bliver nødt til at understrege: Det her er ikke et enestående problem for Roskilde Festival."

Vi har beredskab

Roskilde Festival understreger, at de i år har haft forskellige initiativer og indsatser netop for at bekæmpe seksuelle krænkelser. Blandt andet gør de opmærksom på, at de har et beredskab på pladsen. Beredskabet er blandt andet bestående af vagter, samaritterne, sygeplejersker og psykologer, som kan skabe tryghed, tillid og dialog.

Herudover har festivallen flere år indsamlet dokumentation om sexisme baseret på oplevelser og erfaringer på pladsen. 

Til slut skriver Roskilde Festival: 

"Vores festival har en bevågenhed og er i kontakt med så mange mennesker, at det giver mening selv at agere, men også påvirke en bevidsthed og skabe en forandring. Vi tror på, at Roskilde Festival kan flytte mennesker. Vi bilder os ikke ind, at vi har alle svar, eller at vi gør alting rigtigt. Vi vil blive klogere, vi vil gerne lære, og vi vil gerne lære fra os."

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik