Roskilde Airshow vil have sjældent "kærlighedsfly" til Danmark

Roskilde Airshow forsøger med crowdfunding at få et legendarisk B-17-fly til Danmark i 2019.

Roskilde Airshow har en drøm. 

Den er ikke lige så stor som Martin Luther Kings, men denne drøm vil bringe glæde til en masse mennesker i hele Danmark. 

Man vil forsøge at få fragtet et kendt fly fra England til Roskilde.

Hvert år afholder Roskilde Airshow nemlig et spetakulært show for folk i alle aldre, og i 2019 er det 75-årsdagen for D-dag, hvorfor man vil bringe et B-17-fly hertil.

Veteranbombeflyet fra 2. Verdenskrig går under navnet 'Sally B', og er det sidste af sin slags i hele Europa. På verdensplan er der kun 10 tilbage. 

Med til historien hører sig, at 'Sally B' er opkaldt efter en dansk kvinde, Ellinor Sallingboe, der var partner til piloten Ted White. 

Ted døde på tragisk vis i et flystyrt i 1985, men siden da har Ellinor kæmpet for at holde 'Sally B' flyvende.

Det er ikke en billig omgang. Faktisk koster det hele tre til fire millioner kroner om året at holde sådan et bombefly i luften, og derfor står det til dagligt på Imperial War Museum Duxford i England. 

Flyet er verdenskendt, og har deltaget i mange film - heriblandt Hollywood-filmen 'Memphis Belle'. 

Her ses det legendariske B-17-fly.
Her ses det legendariske B-17-fly.
Foto: CLAUS FISKER

Crowdfunding er vejen frem

Du har måske ikke hørt om crowdfunding. Men det har Roskilde Airshow. 

Crowdfunding er en form for fundraising, hvor man via forskellige hjemmesider forsøger at samle penge ind til sine projekter og gode idéer. 

Roskilde Airshow har på nuværende tidspunkt indsamlet 17.000 kroner, men det koster hele 250.000 kroner at få fragtet flyet fra England til Roskilde. 

Derfor leder man fortsat efter villige sponsorer, og du kan støtte her

Per Faldborg Olesen, som er formand for Roskilde Airshow, forventer, at det ikke kun er flyentusiaster, der vil få glæde af flyets optræden:

- Hvis folk kommer ud og ser det, vil de blive betaget over det her flotte fly og den historie der er i det, fortæller han til TV2 Lorry. 

Roskilde Airshow satser på rekord

Når Roskilde Airshow går i luften i 2019, forhåbenligt med et B-17-fly, vil det være 24. gang at publikum måbende kan opleve fly i luften. 

Normalt deltager 15.000 til 20.000 mennesker, men man forventer et langt større publikum, hvis missionen lykkedes. 

- Vi regner klart med, at der kommer flere tilskuere, hvis vi får B-17 hertil. Vi kan ikke lige sige, hvor mange det bliver, men det er virkelig en flyver som vil tiltrække mange. Det er jo det eneste B-17-fly i Europa, der kan flyve, fortæller Per til TV2 Lorry. 

Showet bliver afholdt d. 16.-18. august 2019, og det er muligt at skaffe sig billetter her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik