00:48

Video: Annie Aurby - TV 2 Lorry

'Røde' er 91 år, men han løber stadig

I 25 år har "De grå sokker" løbet orienteringsløb hver fredag formiddag, både for helbreddet og humøret. Gennemsnitsalderen er 78 år.

Klokken er lidt i 10 fredag formiddag, og vi befinder os på kanten af Teglstrup Hegn ved Helsingør.

Jeg har løbet orienteringsløb siden 1951

"Røde", også kendt som Poul Erik Birk Jakobsen, 92 år

Her er en flok friske ældre damer og mænd samlet i deres røde og blågrå løbetøj. For fredag er lig med orienteringsløb for omkring 60 friske Helsingoranere, som efter løbet får sig en gang frokost.  

- Jeg har løbet orienteringsløb siden 1951, siger 'Røde', også kendt som Poul Erik Birk Jakobsen, til TV 2 Lorry.

Læs også Røde kinder og vind i håret: Plejecenter får helt ny cykel

En familiesport

'Røde' er knap 92 år og er tidligere formand for Dansk Orienteringsforbund. Omkring ham cirkulerer mænd og kvinder med både grå sokker i løbeskoene og grå stænk i håret. Gennemsnitsalderen er lige under 78 år, og snakken går livligt blandt dem. I netværket her henter og bringer man hinanden, så alle kan være med.

- Det er en familiesport, og jeg startede med at komme her fordi min mand løb i mange år. Jeg løb ikke, jeg var bare med, med børnene, siger 91-årige Frida Nygaard til TV 2 Lorry.

Frida Nygaards mand blev syg i 90'erne, og så begyndte de at gå ruten sammen.

- Siden har jeg været med. Men jeg går altså, siger hun.

Læs også Mistænkt serievoldtægts-mand varetægtsfængslet

Forskellige ruter

Løbet går i gang uden råb eller larm. Efter en kort orientering og udlevering af et kort over distancen, der i dag er 4000 meter, spredes løberne i alle retninger omkring det røde klubhus, der ligger ved siden af Helsingør Hallen.

Det er 25 år siden, at gruppen for første gang løb sammen ud på det orienteringsløb, der er blevet løbet lige siden. Hver fredag formiddag.

De ældste deltagere går en rute på 2 km og de yngre - kaldet juniorerne - løber en rute på 4 km. 

Læs også 360 graders udsigt? Nu kan du købe dit eget vandtårn

De grå sokker løber videre

Her er løbere helt ned i 30 års alderen og altså op til 94 år. Løberne kalder sig De Grå Sokker og er en underafdeling af Helsingør Ski- og orienteringsklub, HSOK. Flere har endda deltaget i løb verden over.

- Vi er en del, der rejser ud og stiller op i forskellige løb. Og vi plejer også at komme hjem med medaljer, siger 86-årige Peter Larsen, der selv er tidligere verdensmester i orienteringsløb.

Fredags-løbet har stor betydning for både helbred og humør. Her er nemlig altid frokost bagefter. Normalt spiser de medbragt mad. 

Jeg plejer at sige, at jeg bliver ved, så længe jeg kan tygge smør

"Røde", også kendt som Poul Erik Birk Jakobsen, 92 år

I anledning af 25 års jubilæet er der dog bestilt mad udefra. Og det er der stor forventning til blandt klubbens mange medlemmer. Men først skal der løbes:

- Jeg plejer at sige, at jeg bliver ved, så længe jeg kan tygge smør, siger 92-årige "Røde" med et stort smil.

Læs også Havbiolog jubler: Jeg har ventet på denne video i 30 år