Rødt borgmesterkrav om lærlinge

Ingen lærlinge, ingen ordrer! Sådan er holdningen hos særligt de socialdemokratiske kommuner, der i stigende grad stiller krav om, at virksomheder skal tage lærlinge, hvis de vil have opgaver. Det skriver Avisen.dk.

26 af de 49 kommuner, der har en socialdemokrat for bordenden til byrådsmøderne, har indført såkaldte uddannelsesklausuler. Det samme gælder kun 8 ud af de 31 kommuner, hvor borgmesteren er Venstremand.
Det viser en opgørelse, som Avisen.dk har lavet på baggrund af oplysninger fra Dansk Byggeri og KL.
Københavns Kommune var den første kommune til at stille krav om lærlinge. Den socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, mener, at det bliver meget dyrt for samfundet, hvis man ikke får virksomhederne til at tage flere lærlinge.
"Jeg vil forsøge at få flere offentlige myndigheder - uanset om de er ledet af socialdemokrater eller borgerlige - til at stille krav til leverandører," siger han til Avisen.dk.
Diskussionen om lærlingekrav eller ej har en ideologisk slagside, vurderer Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
"Socialdemokraterne har større sympati for tanken - specielt når det kommer til at stille krav om praktikpladser," siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.
Men i København afviser overbogmester Frank Jensen, at det skulle være et spørgsmål om ideologi.
"Det er helt ubegribeligt for mig, hvis nogen gør det her til et ideologisk eller partipolitisk spørgsmål. Så har man simpelthen ikke forstået, hvor ødelæggende det er for de unge, at de ikke kan få en praktikplads," siger han.
I den anden ende af landet - både geografisk og politisk - sidder Vejens Venstre-borgmester Egon Fræhr. Han har stor forståelse for, at der skal gøres en særlig indsats for at skaffe praktikpladser til de unge. Men samtidig er han bekymret for, hvad krav om lærlinge vil betyde for de lokale firmaer.
"Vi er jo i et område med mange mindre firmaer. Det kan være svært for dem at opfylde krav om lærlinge," siger Egon Fræhr til Avisen.dk.
 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik