Ritt Bjerregaard kritiserede hospitalsmad: Nu er hun smagsdommer

På Bispebjerg Hospital kæmper de for at ændre hospitalsmadens triste ry. Derfor skal et smagspanel fremover vurdere maden - og sikre at kvaliteten holder.

Et smagspanel skal teste maden på Bispebjerg Hospital, der har ændret strategi - og nu laver alt fra bunden selv. Foto: TV 2 Lorry

Det kunne ligne noget fra et nyt TV-program, da et kendt smagspanel tirsdag satte sig i stolene på Bispebjerg Hospital og fik serveret den ene ret efter den anden.

Ideen er en del af et nyt projekt på Bispebjerg Hospital, hvor en række kyndige danskere en gang hvert halve år skal en tur forbi hospitalet for at vurdere maden. 

En af smagsdommerne var tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard.

Hun rettede i forbindelse med sin indlæggelse for tarmkræft i 2015 en skarp kritik i Ekstra Bladet mod maden på netop Bispebjerg Hospital.

Tirsdag testede hun, om der var sket noget siden. Og det skulle der gerne være, fortæller Kenneth Wexiø, der er kulinarisk leder på Bispebjerg Frederiksberg Hospital.

Læs også Til kamp mod dårlig hospitalsmad: Borgere tester og giver point

I Region Hovedstaden er der fokuseret på at ændre hospitalsmad til en god smagsoplevelse. Og på Bispebjerg Hospital har det medført en kæmpe udvikling i madstrategien.

Vi er gået fra at alt var forproduceret og vi egentlig bare åbnede poser, til at vi faktisk laver alt fra bunden selv.

Kenneth Wexiø, kulinarisk leder på Bispebjerg Frederiksberg Hospital.

- Vi er gået fra ikke at lave mad selv, som i, at alt var forproduceret og vi egentlig bare åbnede poser, til at vi faktisk laver alt fra bunden selv, fortæller Kenneth Wexiø.

Ernæringseksperten Christian Bitz har været med på sidelinjen som rådgiver og kyndige kokke, som Mette Blomsterberg og Adam Aamann, har været med til at udvikle retterne. 

Maden er nu 90 procent økologisk - og hospitalet er netop ved at udbygge med eget bageri og slagteri. 

Læs også Hospital serverer tapasanretning i lækre skåle

Dagens dom: God kylling - kedelige agurker 

Det nye smagspanel skal teste og vurdere retterne - og sikre at det går den rigtige vej med kvaliteten. 

Det er rigtig dejligt at kyllingen ikke er tør og forkogt, men agurkerne - dem synes jeg til gengæld er kedelige.

Ritt Bjerregaard, foredragsholder 

Panelet består af en række faste medlemmer og blandt dem er en stor del af hospitalets ledelse, samt ernæringseksperten Christian Bitz.

Dog vil også være gæster i køkkenet- og blandt smagsdommerne i dag var både kok og tidligere køkkenchef Torsten Vildgaard, Nikolaj Kirk, der er kok og tv-vært på programmet 'Nak og Æd', regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard

I dag er Ritt Bjerregaard knapt så utilfreds som for tre år siden, da hun selv var patient.

02:19 Luk video

- Det er rigtig dejligt at kyllingen ikke er tør og forkogt, men agurkerne - dem synes jeg til gengæld er kedelige, lød en blandet dom fra Ritt Bjerregaard, efter en af dagens mange serveringer.

- Nu ønsker man jo ikke at komme tilbage til hospitalet, men jeg vil sige, at hvis jeg kommer tilbage, forventer jeg at få meget større glæde ved måltiderne, end der var dengang, jeg var indlagt, siger hun.

Og på trods af at det uden tvivl går den rigtige vej, sætter køkkenet derfor enorm stor pris på den løbende feedback fra panelet: 

Det er en værdi for os når der kommer nogen udefra, og giver os noget sparring på, hvad der eventuelt kunne mangle i retten.

Kenneth Wexiø, kulinarisk leder på Bispebjerg Frederiksberg Hospital.

- Det er en værdi for os, når der kommer nogen udefra og giver os noget sparring på, hvad der eventuelt kunne mangle i retten, fortæller den kulinariske leder på Bispebjerg Hospital. 

Gennem knap to uger har Bispebjerg Hospital desuden testet en ny app, hvor patienter, fordelt på to afdelinger, selv kan få lov til at vælge, hvad de har lyst til at spise. Ideen bag forsøget er, at se om det giver patienterne bedre og større appetit. 

Læs også Mad på tablets skal få ældre patienter til at spise mere


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret