Ringer folk op for at undersøge dem for blod i tarmen

Nu kan alle patienter i Region Sjælland få tarmkræft-undersøgelse til tiden.

Alle borgere i Region Sjælland, der deltager i tarmkræft-screeningen og får konstateret blod i afføringen, bliver tilbudt en kikkertundersøgelse inden for fristen på 14 dage.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

- Patienterne kan være helt trygge: Alle kan tilbydes en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage. Faktisk står Kirurgisk Afdeling på Slagelse Sygehuse ofte med ledige tider, udtaler vicedirektør Trine Holgersen fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, som har ansvaret for sekretariatet for tarmkræftscreeningen i Region Sjælland.

Der har været tal fremme i pressen om, at kun 53,9 procent af patienterne får tilbudt kikkertundersøgelsen inden for 14 dage.

Ifølge Region Sjælland stammer det tal helt tilbage fra 2016. Dengang var der langt flere deltagere i tarmkræft-screeningen, som fik konstateret blod i afføringen, end forventet. Derfor opstod der problemer med at nå de opfølgende kikkertundersøgelser.

Ringer alle patienter op

Siden er der sat massivt ind på at øge antallet af kikkertundersøgelser, og det har givet resultater.

I 2017 blev 95,5 procent tilbudt en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage, og her i 2018 kan alle tilbydes en tid inden for 14 dage, fastslår Region Sjælland.

- Samtidig ringer vi alle patienterne op, så vi er sikre på, at de har set indkaldelsen til undersøgelsen. Vi begyndte med at ringe til patienterne, fordi brevene blev bragt for sent ud med posten. Det har også vist sig, at opringningen giver patienterne mulighed for at kunne stille spørgsmål om undersøgelsen. Det skaber tryghed, så flere møder op til undersøgelsen, siger Trine Holgersen.

Derfor er der nu kun ganske få patienter, der udebliver fra undersøgelsen uden afbud. Nogle af patienterne vælger selv at udskyde undersøgelsen af private årsager eller for at blive undersøgt på nærmeste sygehus.

Ifølge Region Sjælland siger omkring otte procent af patienterne helt nej tak til kikkertundersøgelsen.

Patienterne i Region Sjælland bliver fordelt af screeningssekretariatet på fire kirurgiske afdelinger.

Her kan borgere blandt andet blive undersøgt på Køge Hospital, mens de øvrige afdelinger ligger i Slagelse, Holbæk og Nykøbing F.

Om screening for tarmkræft

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

LCA

Ny behandling på Riget giver blinde synet tilbage

vilde mink

playVilde mink skaber bekymring: Udvalgsformand frygter smitterisiko

kåre mølbak

Kåre Mølbak stopper på Statens Serum Institut: Går på pension

paki.jpg

playPakistansk taskforce skal nedbringe corona-smitte på Vestegnen

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere