Rikke med autisme frygter fremtiden: "Jeg føler mig ikke som et menneske"

Københavns Kommunes nye kvalitetsstandarder efterlader ikke meget håb for fremtiden, mener Rikke Fejerskov, der har autisme.

Det lille hjem ved Islands Brygge fremstår hyggelig med fine pyntegenstande og en blomsterfyldt altan.

Men en del af hyggestemningen fordamper, når Rikke Fejerskov fortæller, hvorfor hun bor her.

quote Jeg føler mig ikke rigtig som et menneske.

Rikke Fejerskov

Rikke er 26 år og har autisme. Hun har været flyttet hjemmefra siden 2013, men nu bor hun igen med sin mor. Hendes boligsituation er nemlig meget uvis.

- Som min mor jo også siger til mig, så jeg er jo ikke hjemløs, men på en eller anden måde, så er jeg det lidt alligevel. Jeg har ikke noget sted at bo, og det er en forfærdelig fornemmelse ikke rigtig at vide, hvad der skal ske næste gang. Altså, hvad skal jeg bagefter, at jeg har boet her, siger Rikke Fejerskov til TV 2 Lorry.

Uvisheden skyldes Københavns Kommunes nye kvalitetsstandarder. Standarderne er en spareøvelse, som forringer forholdene for mange borgere med handicap.

Det kom som et chok

Her på TV 2 Lorry har vi gennem den seneste uge sat fokus på kvalitetsstandarderne og de voldsomme konsekvenser, de medfører.

For Rikke Fejerskov og hendes mor Regitze Fejerskov kom de nye kvalitetsstandarder som et chok.

quote Det er ligesom om, at fremtiden faktisk ikke er der.

Regitze Fejerskov, mor til Rikke Fejerskov 

Den seneste besked Rikke Fejerskov havde fået fra Borgercenter Handicap var nemlig, at hun stadig var på listen over borgere, der kan søge plads på et bosted. Men de nye kvalitetsstandarder betyder, at Rikke skal visiteres på ny, så man kan fastslå, hvor meget og hvilken hjælp hun har brug for.

Og det frembringer stor uvished og utryghed hos Rikke. Hendes mor Regitze Fejerskov kan kun ryste på hovedet over, hvor meget modstand de er blevet mødt med fra kommunens side.

- Siden 2013 har hun haft problemer. Vi er vant til det, men det er som om, at det er blevet værre og værre. Og nu med de der nye kvalitetsstandarder, så er det da helt slemt i forhold til, hvad man kan vente sig af fremtiden. Det er ligesom om, at fremtiden faktisk ikke er der, siger Regitze Fejerskov.

Regitze Fejerskov frygter for sin datters mentale helbred, hvis situationen bliver ved med at være så uvis som nu.
Regitze Fejerskov frygter for sin datters mentale helbred, hvis situationen bliver ved med at være så uvis som nu.
Foto: TV 2 Kosmopol

Problemer førte til depression

Rikke har siden 2013 mødt mange udfordringer. Hun er blevet tvunget ud af sit bosted, og derefter flyttet til et nyt. På det nye sted var forholdene så dårlige, at hun måtte flytte hjem til sin mor, hvor hun nu har boet i omkring 10 måneder.

quote Nogle gange er det svært at trøste hende, for jeg kan jo ikke komme med nogen løsningsforslag.

Regitze Fejerskov, mor til Rikke Fejerskov 

De mange problemer har ført til en depression, som Rikke må tage antidepressiv medicin for at holde i skak. Men nu har kvalitetsstandardernes ankomst forværret Rikkes depression, og det gør, at Rikke ofte er utrøstelig.

- Nogle gange er det svært at trøste hende, for jeg kan jo ikke komme med nogen løsningsforslag. Jeg kan ikke sige til hende: 'Nårh men det går nok, og du finder nok en lejlighed og så videre'. Jeg må bare trøste på overfladen, siger Regitze Fejerskov.

For Rikke Fejerskov er det bare svært at holde hovedet højt og fortsætte kampen, når man ikke bliver anerkendt.

- Jeg føler mig ikke rigtig som et menneske. Det er som om, at jeg bare er besværlig, og at jeg er i vejen på en eller anden måde. At jeg ikke er værd at bruge tid på. De får mig til at føle mig mindre, end hvad jeg er, siger Rikke Fejerskov.

Nu er der ikke andet at gøre for Rikke og hendes mor at vente, men de har ikke meget håb eller tro tilbage at give af.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik